Tanjug

Američki “Njujork tajms” piše o izložbi “Čistač” Marine Abramović, navodeći da se tom postavkom ona posle skoro pola veka vratila u svoj rodni Beograd.

Širom Begrada postavljeni su bilbordi koji su najavljivali retrospektivu njenog rada na izložbi koja je u subotu otvorena u Muzeju savremene umetnosti, piše NYT, dodajući da se tog dana kad je otvorena izložba Marina Abramović našla na naslovnim stranama gotovo svih nacionalnih novina, kao i na vestima televizija.

“Ponovo sam u Beogradu, sve emocije su navrle”, rekla je Abramovićeva i dodala: “Pokušavam da ne budem emotivna, ali ne uspevam baš najbolje”.

Izložba pod nazivom “Čistač” predstavlja dolazak Marine Abramović kući na više načina, ocenjuje američki list.

Stalna postavka Muzeja savremene umetnosti stavljena je u depo kako bi se napravilo mesta za ovu izložbu, a unajmljen je i tim lokalnih interpretatora kako bi oživeli prošle radove umetnice.

Abramovićeva je objasnila da je odlučila da izložbu nazove “Čistač” iz više razloga. “Stvarno volim ideju čišćenja prošlosti, sećanja. To je fizička i mentalna metafora, ali i duhovna”, kaže.

Marina Abramović je rođena u Beogradu 1946. godine gde je provela prvih 29 godina života. Detinjstvo je opisivala kao “pusto”, odrasla je u senci roditelja koji su odlikovani ratni heroji, a umetnost je za nju bio način pobune.

Za Srbiju je, piše “Njujork tajms”, povratak Marine Abramović način da signalizira nov početak. Posle otvaranja Muzeja savremene umetnosti nakon više od decenije renoviranja, utisak je da Beograd ponovo otkriva svoju umetničku magiju čemu doprinose i široka galerijska scena i Oktobarski salon na kojem su prošle godine gostovali Joko Ono, Sindi Šerman, Anselm Kifer.

“Marinina izložba će promeniti sve”, kaže Slobodan Nakarada, umetnički direktor MSU, a njegov cilj je da u naredna četiri meseca privuče 150.000 posetilaca što je više nego cele 2018. godine.

“Trebalo nam je 44 godine da je vratimo kući. Moramo to maksimalno da iskoristimo”, rekao je on.

Povodom povratka u Beograd, Marina Abramović kaže da su joj osećanja pomešana. I dok s jedne strane izložbu smatra vraćanjem kući, s druge se oseća nomadski, kao i uvek.

I mada je izložba retrospektiva njene karijere, ona tvrdi da nije oproštajna.

“Umreću radeći”, ponovila je nekoliko puta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here