commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

SAD su, navodno, ponudile Rusiji i Ukrajini da 20 odsto ukrajinske teritorije ostane u ruskim rukama u zamenu za završetak rata, ali su to i Kijev i Moskva odbili – piše list “Noje ciriher cajtung”.

Američki predsednik Džozef Bajden je, prema izvorima lista, poslao šefa CIA Vilijama Bernsa u tajnu misiju u Moskvu, a zatim u Kijev sredinom januara.

Pozivajući se na poverljive razgovore sa dvoje nemačkih poslanika koji se bave spoljnom politikom – jedan iz vladajuće koalicije, drugi iz opozicije – list prenosi da je Berns navodno ponudio sporazum “zemlja za mir”.

Prema tom sporazumu Rusija bi zadržala “20 odsto teritorije Ukrajine” što je, okvirno, veličina Donbasa.

I Ukrajina i Rusija odbile su predlog SAD, tvrdi “Noje ciriher cajtung”. Kijev nije voljan da se odrekne teritorije, dok je Moskva uverena u pobjedu.

Upitan o toj informaciji, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski naveo je za “Njuzvik” da tu vest smatra “interesantnom”, ali je odbio da komentariše “spekulacije”.

Bela kuća i CIA odmah su reagoavale na izveštaj švajcarskog lista, tvrdiši da nije tačno da su SAD ponudile Rusiji 20 odsto ukrajinske teritorije kao deo mirovnog predloga.

Iz vrha CIA tvrde da su izveštaji o Bernsovom tajnom putovanju u Moskvu ili mirovnom predlogu u ime Bele kuće – potpuno lažni.

I portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je dezinformacijom da je direktor CIA Vilijam Berns dolazio u Moskvu i nudio 20 odsto ukrajinske teritorije.

“Vašington post” je ranije objavio da je Berns tajno otputovao u Kijev uoči najave slanja tenkova, kako bi se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

1 COMMENT

  1. Како то , америка нуди.Па ваљда је Украјина украјинска.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here