Tanjug
Poruka naciji: Aleksandar Vučić, Siniša Mali i Marko Đurić u Vašingtonu

Pokušaj da se na mala vrata dobije priznanje Kosova, na sastanku u Vašingtonu, srpska delegacija je prozrela na vreme i osujetila na veliku žalost Prištine, čijim je nadama zadat težak nokaut. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u američku prestonicu stigao spreman na sve vrste iznenađenja, bio je priseban. Odbio je tačku 10 o međusobnom priznanju, nakon čega je u obraćanju javnosti istakao da se ona više neće pojavljivati na pregovaračkom stolu. Ali, zato kad je reč o ekonomiji, kazao je da ima mnogo dobrih stvari o kojima je moguć dogovor.

Srbija je, kako tumači za “Vesti” politički analitičar Branko Radun, zbog lošeg iskustva osetljiva, a u ovom slučaju je očito sporna “tačka 10” dvosmislena.

Napredak u ekonomiji

– Prema onome što sam čuo, u papirima se našlo nešto kao “međusobno i priznanje manjina”, a mi inače nemamo dobro iskustvo sa kasnijim tumačenjem dokumenata koji su uz to i na engleskom jeziku, pa se radi i njihov prevod. Setimo se Dejtona gde je pitanje Brčkog bilo tehničko, da bi naknadno bilo tumačeno kao status tog grada, pa je na kraju odvojeno od Republike Srpske kao distrikt – podseća Radun i napominje da i zbog različitog tumačenja Rezolucije 1244 o Kosovu mnogo toga iz nje nije ispunjeno.

Predsednik Srbije je, ocenjuje Radun, dobio na značaju u Vašingtonu jer je otišao na pregovore, a nije priznao Kosovo.

– Sporazum donosi dve značajne stvari, jer ne samo da nam otvara vrata SAD, već nam donosi i napredak u ekonomiji, što je od velikog značaja za Srbiju – ukazao je Radun.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za “Vesti” da nema sumnje da su razgovori u Vašingtonu veoma važni ne samo za Beograd i Prištinu, već i za čitav region. Nekadašnja potpredsednica Vlade Srbije za EU i integracije ocenjuje da su pregovori u Beloj kući bili veoma teški zbog tačke 10, kao i namere Albanaca da isposluju priznanje Kosova.

– To se nije, niti će se desiti. Nema sumnje da je ova opasnost otklonjena trenutno. Verujem da će pri svakom sledećem susretu, kao što su svih godina i radili, Albanci insistirati na priznanju, ali Srbija, ni pre, ni danas, ni ubuduće ne može to da prihvati – rekla je Snježana Grubješić.

Mali Šengen

Ističući značaj ekonomskih tema, ona kaže da ukoliko Kosovo prihvati da uđe u mali Šengen, to će omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala usluga i poboljšati život ljudi.

– Ekonomija je poboljšanje života ljudi. Čitav proces je definisan kao ekonomska normalizacija i ja bih ga nazvala ekonomija za mir – ocenila je ona dodajući da će prisustvo Trampa potpisivanju sporazuma biti dokaz da je sve bilo na pravom putu.

Trampov dolazak na potpisivanje sporazuma je prema rečima srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića važan jer on tako postaje garant onoga što se potpisuje.

Prema najavi sporazumi je trebalo da budu potpisani u petak popodne, a ceremoniji je, prema planu, trebalo da prisustvuje i predsednik SAD Donald Tramp. Najavljen je bio i susret Trampa sa predsednikom Srbije i premijerom vlade u Prištini Avdulahom Hotijem u Ovalnom kabinetu, a kako je saopštila Bela kuća, posle čega je bilo planirano da se Vučić i Hoti pojedinačno sastanu s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Dodik: Lančana reakcija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da bi papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski povukao pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH. On je ističući bezrezervnu podršku naroda Srpske predsedniku Srbije, kazao da se iz Vučićevih poruka vidi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države, već i u celom regionu.

Briselu vruć krompir

– Politički deo se posle Vašingtona nastavlja u Briselu, pa je EU ta kojoj sledi taj teži posao. Ne znamo šta se sve podrazumeva pod normalizacijom odnosa , ali ono što znamo jeste da ima dosta otvorenih pitanja koja treba rešiti, a neka, poput imovine, prvi put se stavljaju na dnevni red, što je za nas važno. Moguće je da će taj proces trajati još neko vreme dok se ne sprovedu svi oni sporazumi poput Zajednice srpskih opština koja je i najveći deo Briselskog sporazuma – kaže Suzana Grubješić.

Poen za Trampa pred izbore

Branko Radun u osvrtu na priču o ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine kaže da su njeni dobitnici, na neki način, predsednici SAD i Srbije Donald Tramp i Aleksandar Vučić.

– Trampu je to dodatni veliki poen u predsedničkoj kampanji jer će demonstrirati diplomatsku veštinu i sposobnost da završi nešto što nije uspeo njegov prethodnik Barak Obama, a Vučiću, jer je uspeo da na sastanku sa ključnim ljudima SAD, ne uđe u minsko polje koje vodi na put priznanja Kosova. Avdulah Hoti mora da objasni u Prištini zašto je išao u SAD, ne sačekavši moguću pobedu Džoa Bajdena, a to će verovatno peglati ekonomskom pomoći SAD Kosovu – kaže Radun.

Bolji život

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri pozdravio je potpisivanje ekonomskih sporazuma Beograda i Prištine, ističući da će oni obezbediti jaku ekonomiju i bolji standard.

– Odličan dan za Srbiju i Kosovo. Ekonomska normalizacija znači posao za mlade, nove investicije, stabilnu i jaku ekonomiju, Ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju bolji životni standard – poručio je između ostalog Godfri.