Tanjug/AP

Španija, Irska i Norveška objavile su danas da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu.

Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. maja, objavio je u sredu norveški premijer Jonas Gar Stjore, uprkos upozorenjima izraelske vlade.

– Verujemo da je rešenje sa dve države u najboljem interesu Izraela – rekao je na posebno sazvanoj konferenciji za medije norveški premijer. On je dodao da je cilj “ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave”.

I premijer Španije Pedro Sančez saopštio je na današnjoj sednici Kongresa da će Španija slediti korake Norveške i Irske i priznati državu Palestinu.

– Neophodno je održati ideju o dve države. Netanjahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanjahu nema mirovni projekat za Palestinu – poručio je Sančez.

Takođe u sredu, irski premijer Sajmon Haris dao je svoju najavu, rekavši da je to potez koji je koordiniran sa Španijom i Norveškom, “istorijski i važan dan za Irsku i Palestinu”.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju da priznaju državnost Palestine, tvrdeći da je rešenje sa dve države ključno za trajni mir u regionu.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali podržava njene poteze, bila je vatreni pristalica rešenja o dve države između Izraela i Palestine.

– Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rešenja o dve države i država Izrael – rekao je čelnik norveške vlade.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

– Ne može biti rešenja o dve države bez palestinske države. Drugim rečima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država – mišljenja je premijer.

Brz razvoj događaja izazvao je osudu Izraela.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael.

– Irska i Norveška nameravaju danas da pošalju poruku Palestincima i celom svetu: terorizam se isplati – rekao je Kac.

Rekao je da bi priznanje moglo da omete napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre bio manje verovatan “nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana”. Takođe je zapretio da će opozvati izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here