pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na stotine pasa u Norveškoj obolelo je od misteriozne bolesti probavnog trakta, a 26 ih je zbog nje već i uginulo.

Zbog toga su norveške vlasti uputile apel vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne puštaju u interakciju sa drugim psima, s obzirom da se sumnja da bi bolest mogla biti zarazna.

Iako je na leševima uginulih pasa sprovedena obdukcija, ona nije rezultirala bilo kakvim otkrićem, saopštili su iz Norveške agencije za bezbednost hrane. Do sada su jedino registrovani zajednički simptomi obolelih pasa: umor, povraćanje i proliv. Iz Veterinarskog instituta Norveške su saopštili da je do sada zabeleženo više od 200 slučajeva obolelih pasa.

Bolest se prvi put pojavila u Oslu početkom ovog meseca, a kasnije su zabeleženi slučajevi u Bergenu i u nekoliko mesta na severu države.

U nastojanju da zabrinutim vlasnicima daju kakvu-takvu informaciju o potencijalnom uzroku bolesti, Agencija za sigurnost hrane je poručila da je u utrobi nekoliko obolelih pasa pronađen miks dve bakterije – Providencia alcalifaciens i Clostridium perfringens.

Te bakterije se ponekad povezuju sa prolivom kod pasa, ali i kod ljudi. Iz Agencije su oprezno rekli da ne mogu biti sigurni da su one uzrok simptoma kod obolelih pasa.

U jednom trenutku se spekulisalo da je bolest u vezi sa neobično velikim brojem gljiva koje su rasle ove godine, a ta teorija još uvek nije odbačena. Do sada su kao potencijalni uzrok isključeni salmonela i otrov za pacove. S druge strane – ne može se sa sigurnošću reći jesu li slučajevi obolelih pasa uopšte povezani i radi li se o epidemiji.

Vlasnici se javljaju veterinarima sa pričama o tome kako su njihovi psi jedan dan bili savršeno zdravi i veselo trčkarali, da bi već idućeg dana bili pokošeni povraćanjem i prolivom. Savršen primer je slučaj sedmogodišnje kuje Leksi, koja je obolela početkom prošle nedelje, bila kod veterinara u četvrtak, da bi je vlasnici idućeg dana pronašli uginulu u hodniku.

U nastojanju da dokuči zbog čega je došlo do bolesti, Veterinarski institut Norveške zamolio je čak 2.000 veterinara da ispune upitnike o ovoj bolesti. Za sada se ne čini da bolest ima bilo kakvih posledica po ljude.

1 KOMENTAR

  1. To je vas super 5G odgovoran za ovo!! Idemo dalje, prvo zivotinje a posle i mi za njima! Masovno proredjivanje je pocelo!Nema veceg mon struma od coveka! Bilo i bice!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime