Na današnji dan rođen je Rodžer Voters, engleski rok muzičar, pevač, gitarista, basista, tekstopisac i kompozitor. Najpoznatiji je po tome što je u periodu od 1965. do 1984. bio član grupe Pink Flojd kao basista, tekstopisac i jedan od glavnih vokala.

Džordž Rodžer Voters rođen je 6. septembra 1943. godine u Grejt Bukemu, Engleska. Nakon pogibije oca Erika Flečera Votersa u tokom bitke za Ancio u Drugom svetskom ratu, kada je Rodžeru bilo pet meseci, porodica (majka Meri i brat Džon Dankan) se preselila u Kembridž, gde je Rodžer odrastao sa imenjakom Rodžerom Baretom, koji će kasnije biti poznat pod imenom Sid Baret.

Nakon završene škole u Kembridžu, Voters je započeo studije arhitekture na univerzitetu Ridžent Strit Politehnik u Londonu, gde je upoznao Boba Klouza, Ričarda Rajta i Nika Mejsona sa kojima je svirao u nekoliko različitih bendova do 1965. godine. U to vreme, Voters je svirao solo gitaru i, kada se grupi pridružio Sid Baret kao gitarista, prešao je na bas-gitaru. Iste godine je i zakonski promenio ime u Rodžer. Nakon što je Bob Klouz napustio grupu, ostali muzičari su promenili ime u Pink Flojd.

Nakon što je Baret napustio bend 1968. godine, Voters je postao dominantna figura, mada su sve do izlaska albuma Dark Side of the Moon 1973. godine ostali članovi bili relativno ravnopravni u komponovanju i pisanju pesama.

Dark Side of the Moon je prvi od pet albuma Pink Flojd na kojima je Voters bio jedini tekstopisac, od kojih je najkarakterističniji The Wall, koji je u potpunosti bio Votersova ideja, a poslednji The Final Cut iz 1983. godine, jedini koji je Voters napisao bez učešća drugih članova benda.

Upravo je The Final Cut bio predmet nesuglasica između Votersa i gitariste Dejvida Gilmora, koje su rezultovale Votersovim napuštanjem benda 1984. godine i privremenog raspada koji je trajao do 1987. kada su Dejvid Gilmor i Nik Mejson ponovo okupili bend bez Votersa.

Nakon napuštanja Pink Flojd, Voters je imao osrednje uspešnu solo karijeru izdavši nekoliko solo albuma i organizujući jedan od najvećih koncerata ikad održanih, u Berlinu 1990. godine, povodom prve godišnjice rušenja Berlinskog zida, na kome je sa ekipom najpoznatijih rok muzičara tog vremena izveo album The Wall u celosti.

Nakon 1992. godine, privremeno se povukao sa scene, da bi se vratio 1999. godine, započevši svetsku turneju koja je završena tek 2002. U godini 2005. je izdao klasičnu operu Ça Ira koja mu je donela vrlo dobre kritike, i pridružio se ostalim članovima Pink Flojd na koncertu Live 8 u Londonu. To je ujedno bio i poslednji njihov zajednički nastup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here