Sigurno ste se nekada zapitali kako su nastali određeni odevni predmeti poput kaiša, bikinija, brushaltera i mogih drugih koji su danas sastavni deo našeg oblačenja i svlačenja.

Ovo su samo neke od činjenica koje su mogle da se pronađu na internetu u vezi sa nastankom odevnih pomagala:

Pantalone

Koristili su ih azijski konjanici kako bi lakše uzjahali sedlo. U Rim su dospele u 1. veku, a sve do 20. veka takvi odevni predmeti bili su zabranjeni ženama. Jovanka Orelanka kažnjena je baš zato što se oglušila o ovo pravilo. Žaklina Onazis je 60ih godina prošlog veka, zamoljena da ode iz jednog NJujorškog restorana na čijim vratila je stajao natpis: ne primamo žene u pantalonama.

Džins

Pojavio se u Evropi već krajem srednjeg veka, a tek je u 19om postao prepoznatljiv kao deo odeće lučkih radnika. Bavarski emigrant Levi Štraus počeo je 1843. godine u Americi, sa industrijskom proizvodnjom ove tkanine.

Kravata

Poreklo se vezuje za hrvatsku konjicu čiji su pripadnici tokom 30ogodišnjeg rata (1618-1648), vezivali maramu oko vrata.

Bikini

Žak Hajm je 1946. godine dizajnirao novi kupaći kostim i nazvao ga “atom”, ali je njegov model ostao nezapažen. Uspeh je nešto kasnije postigao Luis Rid, sa bikinijem – kupaći kostim koji je dobio ime po atomskom ostrvu na kojem je eksplodirala bomba.

Čarape

Nosili su ih još drevni Rimljani, ali su bile od grubog materijala. Pamučne čarape pojavljuju se krajem 18og veka. Od 1938 godine, počeli su da ih prave od najlona, materijala koji je patentirao Dipon. Tokom 2. Sv. Rata, mnoge žene crtale su liniju na listovima, kako bi izgledalo kao da nose najlonke. Ovaj trik postao je nepotreban nakon 1935.godine, kada su počele da se proizvode najlonske čarape bez šava.

Helanke

Moderne helanke nastale su 1958.godine. Od početka perioda 90ih, nakon što je počela da raste prodaja mobilnih telefona, pa sve do danas, njihova upotreba širom sveta opala je za 40%,

Grudnjak

U Antici su RImljanke kako bi učvrstile grudi, koristile strophium: vrstu marame koja se obmotavala oko prsa. Moderni grudnjak sa razdvojenim korpama je nastao posle – u 20om veku, zahvaljujući Idi Rosenhal i njenoj kompaniji Maidenform.

Kaiš

U Egiptu su plesačice igrale potpuno gole, opasane samo kaišem. U srednjem veku postao je statusni simbol, zabranjen ženama sumnjivog morala.

Maramica

Kod starih grka, imala je veličinu peškirića za ruke. Rimljani su koristili dve: jednu za znoj i drugu za brisanje usta. U Renesansi je bila znak prefinjenosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here