Lična arhiva
Mirel Tomaš sa gostima promocije

U prostorijama udruženja Bečke poete, promovisana je knjiga “Samo za jedan kamen pod glavu”, predsednice tog udruženja, pesnikinje, slikarke, svestrane umetnice Mirel Tomaš. Nedavno izašla iz štampe, ova zbirka rodoljubivih pesama, otkriva najdublje emocije i vodi čitaoca kroz tri lirska, tematski različita dela.

O knjizi je govorila Svetlana Matić, predsednica bečkog udruženja “Vilhelmina Mina Karadžić”, članovi Bečkih poeta su recitovali stihove iz knjige uz muzičku pratnju, kasnije su posetioci i zaplesali, a priređena je i prigodna zakuska pa je druženje potrajalo. Naravno autorka je rado pisala posvete svima koji su to poželeli.

– Knjiga koja je pred nama, lični je osvrt autorke na njen dolazak u Austriju, prilagođavanje na birokratski i drugačiji sistem vrednosti, borbu protiv asimilacije, nostalgična osećanja i povratak rodnom kraju, na medijsku i antisrpsku propagandu i nepravdu prema njenom narodu, uz sve uspone i padove, protkane emocijama – rekla je Svetlana Matić.

Navela je da u pesmama Mirel Tomaš dominiraju osećajnost, maštovitost, nostalgija, zabrinutost za buduća pokoljenja, porodične vrednosti i ljubav kao pokretač života.

Zbirka počinje pesmom “Tesla”, koja je sećanje na velikog srpskog genija, koji je oblikovao budućnost u kojoj danas živimo, kroz koju autorka poručuje da je “svetlost život”.

U pesmi “Moj Beč” autorka opisuje odlazak iz rodnog kraja u primamljivi dvorski sjaj.

ČITALI IZABRANE PESME: Aleksandra Petrič i Novica Pantelić

– “Tu na carskoj kapiji nađe se, svakom po jedan kamen pod glavu”. Ovi stihovi govore da i mi danas negujemo ovaj grad kao sopstveni, ali i da zaboravljamo krsnu slavu. Ovo je opomena za sve nas da ne smemo da zaboravimo korene, običaje i tradiciju, jer je slava, uz kosovski mit, najbitniji deo srpskog nacionalnog identiteta” – rekla je Matićeva.

Tomaševa piše i o našim potomcima, svesna da u tuđini odrastaju treća i četvrta generacija koje nedovoljno uče maternji jezik i ne znaju ga dobro, da zaboravljaju pretke i poreklo.

– To je, nažalost, sudbina svih nas koji živimo u rasejanju i odgajamo svoju decu u drugačijim okolnostima, nego što to čine roditelji u matici – rekla je Matićeva.

Ona je navela da pesme “Kuća od kamena”, “Serbski poeta”, ali i “Bečki poeta” govore o pesnicima koji se nisu odrekli srpske reči i srpskog roda i ističe značaj očuvanja srpskog jezika, uz poruku iz pesme – “Budi serbski poeta makar živeo na kraju sveta”, što se uz “Bečkog poetu”, nastavlja, u slavu poezije, života i radosti, rečima – “Živeo bečki poeta. Ime vam se čulo i na kraju sveta”.

– Iz svega navedenog, knjigu “Samo za jedan kamen pod glavu” srdačno preporučujem svima kojima su tradicionalne vrednosti u njoj, zvezda vodilja u životu i stvaralaštvu – rekla je Matić.

Branislav Prokić ocenjuje da su proveli divno veče sa Mirel Tomaš koju naziva književnicom evropskog ranga.

– Divno smo se proveli slušajući stihove iz njene nove knjige – ocenjuje Prokić.

BIRANE REČI O AUTORKI: Svetlana Matić

Svestrana poetesa

Biranim rečima, Matićeva je govorila i o autorki knjige, navodeći da Mirel Tomaš spada u red srpskih kulturnih poslenica čiji rad je zapažen ne samo u novinarstvu, budući da je uređivala list “Mi u inostranstvu”, već i u organizaciji brojnih kulturnih manifestacija.

Vera u bolji život

U recenziji knjige pisac Senahid Nezirović je između ostalog naveo:

“Ostaje nada da će ovom knjigom Mirel Tomaš na poetski način omogućiti čitaocima da što bolje razumeju identitet i karakter svog napaćenog naroda, te i da vrate veru u bolji život i budućnost”, stoji, između ostalog, u recenziji.