Notari se obogatili za mesec dana

0

Zakletva: Notari pred ministrom Selakovićem
 

Koliko manje para ide državi govori i statistika Vrhovnog kasacionog suda da su osnovni sudovi na ime taksi u septembru naplatili čak milion evra manje nego u aprilu, ali i Srpskog advokatskog društva koje je do na osnovu podataka dobijenih prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, navelo da je zbog prestanka naplate samo sudskih taksi za overe, Srbija na gubitku više od 39 miliona dinara, odnosno 330.000 evra.

 

Milioni za "šačicu"

Advokat Vladimir Simin, iz Apatina, ukazao je da će od 1. marta 2015, javni beležnici će jedini overavati "sve što se overiti može" i tako republičku i kase lokalnih samouprava dodatno i drastično oštetiti.
– Trebalo bi na vreme tražiti podatke od lokalnih samouprava koliko prihoduju od taksi za različite overe, a što više neće biti u njihovoj nadležnosti od marta – naveo je Simin, ističući da se plate i penzije smanjuju, a "šačici odabranih daju milioni".

Taj podatak je, kako u izjavi za "Vesti" pojašnjava advokat Uroš Tešmanović, iznet je na osnovu svega dva beogradska i osnovnih sudova u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Požarevcu i Valjevu, dok advokati čekaju informacije o Prvom osnovnom sudu u Beogradu koji najviše prihoduje, kao i sudovima u još tri najveća srpska grada Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

– Od 39 sudova naši podaci se odnose samo na sedam, pa još uvek ne možemo da da kažemo koliko gubi srpski budžet, jer nam nisu vidljivi ukupni gubici, ali sve ukazuje da su ogromni. Postoji još jedan aspekt koji je skuplji za Srbiju, a to je da država sada plaća i taksu na kupovinu i prodaju nekretnina, što ranije nije bio slučaj, pa i od toga ogromna sredstva idu javnim beležnicima – pojašnjava Tešmanović.

Da su 93 do sada uvedena notara novopečeni bogataši, tvrde neki od advokata koji su na sajtu posvećenom svom protestu izneli: "Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, podatak Poreske uprave Regionalnog centra Beograd, najsiromašniji notar u prvom mesecu zaradio je 50.000 evra, dok je rekorder novobeogradski beležnik sa 180.000 evra".

Javni beležnici to negiraju, tvrdeći da je prosek njihovih zarada mnogostruko manji. U septembru su notari uplatili oko 24 miliona dinara ili oko 200.000 evra na ime poreza i drugih dažbina. Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović je priznao da je gledajući ukupne zarade 93 kancelarije i plaćenih poreza u septembru, jedna prometovala oko 5.500 evra. Tvrdi, međutim, da kada se isplate plate za 300 zaposlenih i drugi troškovi, notaru ostane tek 1.500 evra.

 

Advokatska nagađanja

U advokatskim krugovima kruži spekulacija da "notarska priča liči na veliku korupcionašku aferu, koju izgleda država prikriva". Jer ne samo da su za notare izabrani ljudi sa "jakim leđima", prvenstveno političkim, već se šuška da u Beogradu nema notara koji je bio ispod 50.000 evra u prvom mesecu rada. Neki od advokata tvrde i da su tačne glasine da 39 do sada izabranih notara u Beogradu pokriva svega dvoje knjigovođa. Kažu da je to još jedan osnov za sumnje da je reč o organizovanom poslu sa ciljem da se ogroman novac slije u nečije džepove.

 

Tešmanović ističe da notari manipulišu sa informacijama o uplaćenom PDV-u, pa će se, prema njegovim rečima, znati koliko je novca završilo kod beležnika, tek kada se vidi koliki je bio njihov promet. Autor Zakona o javnim beležnicima, Ministarstvo pravde Nikole Selakovića, nije se oglasilo ovim povodom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here