Tanjug/AP
Američka vojska

Američka vojska planira da zameni zastereli fitnes režim i ispit sa težim, rigoroznijim modelom koji je osmišljen da bolje pripremi vojnike za zahteve modernog ratovanja.

Novi režim vežbi biće na probi dve godine, a planirano je da počne sa primenom od marta naredne godine. On će zameniti 40-godišnji vojni fizikalni fitnes test, koji je podrazumevao dva minuta trbušnjaka, dva minuta sklekova i trčanje 3,2 kilometra (2 milje).

Dvosatni vojni fizikalni fitnes test 3.0 osmišljen je da replicira pokrete i bolje odgovori na zahteve pešadije, uključujući tu i spasavanje povređenih vojnika i ukrcavanje opreme, kaže potpukovnik Gabrijel Ramirez, portparol vojske SAD.

Njega čini šest vežbi: mrtvo dizanje, bacanje medicinke, sklekovi, trčanje 3,2 kilometra, izbor između zgibova sa podizanjem nogu ili izdržaja (plenk) i kombinovana vežba sprinta, vuče i nošenja.

– Postoje mnogi izazovi i opasnosti za vojnike, posebno u borbenim situacijama. Novi vojni fizikalni fitnes test će ih bolje pripremiti da obavljaju svoju dužnost na bojnom polju – ističe Ramirez.

Ramirez navodi da će novi test bolje oceniti snagu, koordinaciju i kardiovaskularnu izdržljivost regruta, a veći broj intenzivnijih vežbi zahtevaće rigorozniji trening.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here