Nova akcija Prištine na Šar-planini: Preko Vašingtona bi da preotmu srpsku Brezovicu

Sputnjik
commons.wikimedia/David Bailey
Brezovica

Priština je očigledno smislila novi način da preotme “Brezovicu”, skijaški centar na Šar planini. Planiraju da pod firmom Vašingtonskog sporazuma stave šapu na ovu planinsku lepoticu ali to deluje kao uzaludan naum na kome će da “proklizaju” pošto Brezovica stoprocentno pripada Srbiji.

– Izjava kosovskog premijera Avdulaha Hotija da namerava da uloži 600.000 evra u Skijaški centar Brezovica, od novca koje će dobiti kroz Vašingtonski sporazum, čisto je  predizbornog karaktera. Jer, to je 100 odsto srpsko preduzeće – komentariše za Sputnjik Slađan Nikolčević, savetnik direktora Ski-centra Brezovica.

Nikolčević podseća da je centar na šarplaninskoj Brezovici u vlasništvu „Ineks intereksporta“ i Skijališta Srbije kao i da je reč o društvu sa ograničenom odgovornošću.

– Pre svega, suma koju Hoti pominje je smešna za ovakav objekat gde samo jedna žičara košta od 5 do 10 milona evra! Drugo, mi funkcionišemo bez ikakvog kontakta sa Prištinom, iako je Unmik administracija, koja je bila zadužena za srpsku imovinu posle proglašenja nezavisnosti Kosova, sve prebacila na kosovske institucije – navodi Nikolčević.

On kaže da su, pozivajući se na Rezoluciju 1244, mnoge društvene srpske firme prešle u albanske ruke ali je uveren da se to neće desiti sa Brezovicom.

– Mi kontrolišemo i hotele i žičare i sve ostalo kao društvo sa ograničenom odgovornošću – kaže Nikolčević.

Nije prvi pokušaj otimanja

Ovo nije prvi put, dodaje on, da Priština pokušava da otme Brezovicu i uveren je da ovo nema nikakve veze sa sporazumom koji je postignut u Vašingtonu. Jer, u njemu se Brezovica nigde ne pominje.

– Hoti se pozvao na 16. tačku Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u kojoj se Brezovica eksplicitno ne pominje. Ali je on po slobodnom tumačenju u sporazum podveo i Ski centar. Pod tom tačkom se inače predviđa saradnja dveju strana sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i Uvozno-izvoznom bankom SAD – objašnjava Nikolčević.

Inače, sam Ski-centar “Brezovica” je 2008. godine vredeo oko 20 miliona evra. Priština je tada planirala da sve sruši i da gradi po svome, što je uspelo da se spreči.

“Ineks ski-centar Brezovica”, pored tri hotela za smeštaj nekoliko hiljada turista, ima i devet žičara, sa stazama do 2.500 metara nadmorske visine.

Skijalište koje se nalazi na severozapadnoj strani Šar planine, na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara, od Prištine je udaljeno oko 60 kilometara.

3 KOMENTARA

  1. Znaci mi se suzdrzavamo a oni non stop u akciji. Pitam se da li je nasa politika barem malo normalna? Ovo je 100% nesposobno, ali fotelje su im vazniji do vosingtona.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime