Nova crkva u Ričmond Hilu

0

Arhangel Gavrilo, manastir Dečani

Priča o novoj srpskoj pravoslavnoj crkvi severno od Toronta, na području Ričmond Hila i Markama počela je još pre četiri godine. Osnovana je parohija – crkva, izabran crkveni odbor, krenulo se u sakupljanje novčanih priloga za novi hram. Istovremeno je počela i potraga za zemljištem na kojem bi se izgradila crkva ili za odgovarajućom crkvenom zgradom koja bi se potom preuredila.

Adresa za pomoć je:

 

St. Archangel Gabriel Serbian Orthodox Parish

49 North Lake Rd, Richmond Hill, ON P.O. Box 2918, L4E 1A8.

Prilozi se mogu dati i u svim srpskim pravoslavnim crkvama sa naznakom za "novu crkvu u Ričmond Hilu".

I kada je 2008. godine konačno izgledalo da je kupovinom stare anglikanske crkve u Markamu, koja bi se renovirala i iznutra prilagodila pravoslavnim kanonima, veći deo posla završen, desilo se ono što niko nije mogao da predvidi. Zbog nerešenih pitanja između upravnog i parohijskog odbora Anglikanske crkve, zgrada je povučena iz prodaje, a otac Vasilije i članovi crkvenog odbora su ponovo krenuli u potragu za novom lokacijom ili crkvenom zgradom.

Ovoga puta pronađeno je idealno zemljište za novu crkvu na kome je urađena sva potrebna infrastruktura, postoji veliki parking, kao i restoran i dve stambene jedinice, gde bi bilo moguće smestiti školu i biblioteku, takođe urediti salu za venčanja. Sada je potrebno da se što hitnije sakupi novac za učešće (250.000 dolara) kako bi se podigao kredit jer je cena zemljišta i pratećih objekata 1.180.000 dolara.

 

Od donacija prispelih do sada (više od 200 porodica i pojedinaca iz svih krajeva Kanade odvojilo je određena novčana sredstva) prikupljeno je 170.000 dolara, iz drugih izvora 15.000 dolara. Ostalo je da se sakupi još nešto više od 64.000 dolara.

– Da bismo nastavili započeti put ka novoj crkvi, što pre moramo da sakupimo ostatak novca za učešće. Znamo da su vremena teška, da su mnogi izgubili posao i da sada nisu u stanju da odvajaju. Ovaj će projekat potrajati. Daće Bog i bolja vremena i priliku njima za dobročinjenje. Neki od vas su već priložili, hvala vam od Boga. I dalje molimo: ako možete više pomoći, pomozite. A one parohijane koji još nisu stigli da prilože, a žele, podstičemo da što pre u pomoć priskoče – apeluje otac Vasilije na parohijane i vernike Toronta, Ontarija i Kanade.

 

Donatorski ručak

 

Danas (subota) u jedan sat po podne na kupljenom imanju, u postojećem restoranu, organizuje se donatorski ručak. Sva prikupljena sredstva uplatiće se kao učešće za kredit za novu crkvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here