pixabay.com

Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske, objavila je Nova ekonomija.

Vlada je na sednici 30. decembra utvrdila predlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljen između Srbije i tih banaka. Kako se vidi iz ugovora, tim novcem će se finansirati izgradnja autoputa Sremska Rača-Kuzmin, mosta preko Save i rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin.

Zajam će se realizovati kroz dve kreditne linije, od kojih prva iznosi 19,2, druga linija 200 miliona evra, a godišnja kamata je 2,5 odsto.

Period počeka prve kreditne linije je dve godine od povlačenja prve tranše, a period otplate glavnice je 10 i po godina, u 21 jednakoj polugodišnjoj rati. Period počeka druge kreditne linije je četiri godine od povlačenja prve tranše, dok je period otplate glavnice devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.

Taj zajam pokriva 80 odsto cene projekata, a preostalih 20 odsto obezbediće Srbija iz budžetskih sredstava.

Turska kompanija Tašjapi, koja će raditi projekte koji se kreditiraju, dospela je u žižu javnosti u martu 2019, kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju, podsetila je Nova ekonomija.

U septembru prošle godine je inspekcija rada otkrila 53 neprijavljena radnika prilikom kontrole u Tašjapiju.

3 KOMENTARA

  1. Lako se zaduziti. Znaci Vucic se zaduzuje da narod misli da zivi bolje. Koce da vrati dug? Tako se isto tito zaduzivao a taj dug i danas se vraca.

    • Ми још нисмо вратили дугове у које су нас Тито и партија увалили. Спасавај се ко може.
      Теби завидим нашао си спас у Канади.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime