wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Ukoliko prištinska vlada Aljbina Kurtija novim nacrtom zakona proširi ovlašćenja Kosovskih bezbednosnih snaga, vojna policija KBS će dobiti ovlašćenje da hapsi sve pripadnike međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na Kosovu i Metohiji, uključujući i Kfor, ukoliko svojim postupcima krše aktivnosti Kosovskih bezbednosnih snaga.

Koji su to postupci KBS koji bi mogli biti prekršeni, da bi pripadnici Kfora, Euleksa ili Unmika bili “ugošćeni” u nekom od kosovskih zatvora nije navedeno, ali je ova namera vrlo negativno odjeknula među stranim zvaničnicima na Kosovu i Metohiji.

Cilj prištinskog zakona – da međunarodne snage postanu suvišne

Profesor međunarodnog prava i vojni komentator Srđan Perišić smatra da je cela stvar pomalo nejasna, ali sumnja da je potekla iz „američke kuhinje“.

– Amerika je promoter pretvaranja Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova. Oni ih, uz ostale zemlje, opremaju, obučavaju, ali američka vojska je glavna u tome. Upravo iz tog razloga, što ih prebacuju iz KBS u Vojsku, oni ovim izmenama zakona žele da poruče da je misija Kfora suvišna na Kosovu – smatra Perišić.

Drugim rečima, dodaje sagovornik Sputnjika, šalju poruku da Kosovo kao država ima svoju vojsku i da je Kfor suvišan kao vojna misija. Ovim je ista poruka upućena i civilnim misijama Unmik i Euleks, koje dole obitavaju.

– Sama Priština će odrediti koje će pojedinačne vojne snage ostati na Kosovu van misije Kfora. Pretpostavka je da su to Amerikanci, Hrvati i možda Nemci, uz još neke države – uveren je Perišić.

Amerika bi da zaokruži stvaranje vojske Kosova

Dakle, cela stvar se vrti oko toga de se pre svega Kfor kao misija UN, uz ostale međunarodne civilne i bezbednosne snage, proglasi suvišnim na Kosovu.

– Zapadnim strukturama na čelu sa SAD bitno je da se instalira Vojska Kosova koja defakto postoji, ali ne i de jure i koja će biti jedina priznata vojna snaga na Kosovu, ali i među državama koje su priznale Kosovo. U prevodu, NATO je taj koji želi da se reši misije Kfora, jer bi NATO ostao prisutan na Kosovu kroz snage koje bi dole ostale van misije Kfora, uz saglasnost Prištine – uveren je Perišić.

On podseća da je Hrvatska nedavno najavila izgradnju vojnog kampa van misije Kfora, uz povećanje brojnog stanja njihovih vojnika. Amerikanci imaju Bondstil i sad samo treba videti koja će ta treća država, članica NATO-a, dobiti “pravo” da obitava na Kosovu.

Nacrt zakona će od 9. septembra do 29. septembra biti u fazi konsultacija.

4 COMMENTS

  1. Vucic ako pod hitno ne pozove Rusku Vojsku i to najmanje 50.000- Da se stacionira U Kasarnu Kursumlija i da daju znak Amerima kao u Avganistanu da se sele onda je Srbija za uvek izgubila pokrainu Kosovo i Metohiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here