Z. Mirković
Povećati ulaganja u rodno selo: Rukovodstvo udruženja

Evropsko udruženje prijatelja Urovice, koje ima za cilj da pomaže to mesto u opštini Negotin i okupi Urovičane širom sveta, na skupštini u Beču izabralo je novo rukovodstvo na čijem čelu su Dragutin Andrejević i Mile Milutinović.

Andrejević je reizabran za predsednika skupštine, a Milutinović je izabran za predsednika Upravnog odbora. Zamenici predsednika Upravnog odbora su Bora Božojević, Jovica Stanojević. Blagajnik je Slaviša Greblić, a njegovi zamenici su Slaviša Krstić, Siniša Pavlović. Dejan Didić je sekretar, a njegov zamenik Zlatko Jovanović. Članovi Upravnog odbora su i Đorđe Stanković, Dragi Andrejević i Dejan Vakaricić.

Nadzornu komisiju čine Vule Golić, Đorđe Lungić i Nenad Jankucić, dok disciplinsku komisiju čine Đorđe Milenković, Dragi Taricić i Nebojša Andrejević.

Đorđe Stanković, dosadašnji predsednik Upravnog odbora je govoreći o radu udruženja u prethodnom mandatu ocenio da se dobro poslovalo. Istakao je da se mogu pohvaliti ulaganjima u Urovicu u vrednosti od skoro 15.000 evra.
– Između ostalih pomogli smo Dom kulture, renovirali učionice, pomogli lokalnom fudbalskom klubu i drugima u mestu. Organizovali smo i Dane dijaspore – naveo je Stanković i izrazio nadu da će ulaganja u mandatu nove uprave biti i veća.

Posle izbora nove uprave Milutinović i Božojević naglasili su da će, pored redovnih akcija, prioritet biti stavljen na asfaltiranje ulica u Urovici, uređenje rečnog korita i parka u centru sela.

Od osnivanja udruženja renovirana je crkva i sagrađena nova kapela, renovirana je zgrada Doma kulture i uređene su zelene površine u centru sela. Značajnu novčanu podršku dali su žitelji Urovice i Opština Negotin.

Saradnja matice i rasejanja

Početkom 2007. godine meštani Urovice, koji žive i rade u zemljama zapadne Evrope formirali su udruženje za obnovu svog sela. Udruženje su zvanično registrovali u Beču pod imenom Evropsko uduženje prijatelja Urovice kao nestranačko, nevladino i neprofitno. Cilj je unapređenje saradnje i sprovođenje zajedničkih ciljeva i akcija Mesne zajednice Urovica i meštana koji su na radu u svim delovima Evrope i sveta, to jest unapređenje saradnje između matice i dijaspore. Takođe i saradnja sa sličnim klubovima, zajednicama i pojedincima u cilju razvijanja socijalnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

Izvor:
Z. Mirković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here