pixabay.com

Nova pravila za priključivanje Evropskoj uniji povoljna su za Srbiju, jer omogućavaju da se više poglavlja otvara u paketu, izjavio je danas predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

“Srbija može da odluči da li će proces pridruživanja nastaviti po starim, postojećim ili će prihvatiti nova pravila. Mislim da su novi uslovi povoljniji za nas”, rekao je Ištvan Pastor za Panon RTV i dodao da trenutno državni vrh odlučuje o tom pitanju, navedeno je u saopštejnu.

Naveo je da je sa Oliverom Varheijem, nedugo po njegovom izboru za komesara za proširenje EU, razgovarao o tom pitanju.

“Sa moje pozicije vidim da su novi uslovi povoljniji za nas, jer omogućavaju da se više poglavlja otvara u paketu, te da ukoliko država pokaže dobre rezultate u procesu pridruživanja i pre konačnog punog članstva može postati korisnik jednog broja mera iz evropskog paketa. To u stvari znači da može postati korisnik i finansijskih izvora iz EU. To i ubrzava dalji proces priključivanja”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Srbija ipak prikloni staroj, postojećoj proceduri, teorijski može doći do situacije da zemlje koje sada ulaze u proces pridruživanja, kao što su Albanija ili Severna Makedonija, pre Srbije postanu članice EU, ali da ne veruje da će se to u praksi i dogoditi.

“Sa prostora Zapadnog Balkana sledeća nova članica EU je Srbija, sama ili možda uz još neku državu”, ocenio je Pastor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here