commons.wikimedia/ Ildus Gilyazutdinov
Ruska podmornica

Raketna podmornica projekta 955A “Borej” – “Knez Oleg” biće uvrštena u sastav Pacifičke flote, prenosi „Izvestija“, pozivajući se na izvore u Glavnoj komandi Ratne mornarice.

Sagovornik lista je rekao da bi „Knez Oleg“ trebalo da stupi u sastav Pacifičke flote 2020. godine. Za podmornicu je već spremna posada, koja se nalazi u Severodvinsku i spremna je da preuzme brod sa gradilišta. U početku su podmornicu hteli da uvrste u sastav Severne flote, ali su se planovi Ministarstva odbrane promenili.

Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov smatra da će i Pacifička i Severna flota dobiti po pet najnovijih raketnih podmornica.

Kada se podmornica „Knez Oleg“ pridruži sastavu Pacifičke flote, biće opremljena sa četiri raketne podmornice: sa tri podmornice projekta „Borej“ i sa raketnom krstaricom „Rjazanj“, projekta 667BDR „Kaljmar“, koja je prebačena iz Severne flote 2008. godine.

Raketne krstarice četvrte generacije projekta „Borej“ i „Borej-A“ postaće osnova pomorskih strateških nuklearnih snaga Rusije. Planirano je da se za Ratnu mornaricu izgradi deset takvih podmornica.

Podmornice klase „Borej“ mogu da prenose i do 16 interkontinentalnih balističkih raketa „Bulava-30“, koje imaju domet preko 9.000 kilometara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here