Tanjug

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da bi trebalo jasno staviti do znanja Srbiji, da ukoliko želi Zajednicu srpskih opština, onda prvo mora da prizna Kosovo.

– Vi želite ZSO, mi želimo međunarodno priznanje od vas. To će doneti rezultat Kosovu. Svaki drugi put je začarani krug i drži Kosovo u zamrznutom sukobu – rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, Srbi imaju problem sa Kosovom, jer je to “ludi mit koji se stvarao vekovima”.

– Oni nemaju alternativu. Nije toliko problem Rusija, već kineski imperijalni projekat. Ovde može da se dogodi specifičan zamrznuti sukob, poput slepe tačke u Evropi koja ne igra nikakvu funkciju, ali samo ne dopušta da eksplodira – kaže Hasani.

Hasani podseća da je formiranje ZSO međunarodna obaveza koju je Skupština Kosova ratifikovala 2013. godine, da je odluka doneta zakonski u skladu sa međunarodnim pravom i da se ne može poništiti političkim promenama na samom Kosovu.

– Kada se promeni vlada, ne može se menjati međunarodna obaveza – smatra Hasani i dodaje da bi Kosovo trebalo da insistira da formiranje ZSO bude deo sveobuhvatnog sporazuma koje bi uključivalo i međusobno priznanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here