Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Abul Rizvi, jedan od vodećih eksperata za imigraciju u Australiji predviđa kakav bi mogao biti razvoj događaja u vezi sa nastupom Novaka Đokovića u Melburnu.

Bez obzira što je sud odbacio zahtev da se viza oduzme Novaku, situacija još nije rešena, jer postoji i dalje opasnost od deportacije.

Ministar Aleks Houk ima pravo da, bez obzira na sudsku odluku, deprotuje najboljeg tenisera sveta, ukoliko smatra da je bilo elemenata da mu se ne dozvoli ulazak u zemlju.

Rizvi, koji je bio svojevremeno i zamenik sekretara u odseku za imigraciju kaže da je “slučaj težak” pre svega za australijske vlasti.

– Ovde nema lake opcije. Otkazivanje vize je teško kao i njeno neotkazivanje. Tako izgleda kada se zagleda ceo ovaj proces otkazivanja – rekao je Rizvi.

On je pretpostavio kako bi moglo sve da izgleda.

– Hajde da pretpostavimo da ministar krene u proces ozkazivanja Đokovićeve vize. On bi morao da izda naredbu Pograničnoj policiji Australije, momcima koji rade u tamnim uniformama i nose pištolje, da se okrenu protiv Đokovića, izvedu ga recimo sa terena i pretpostavljam pod pažnjom svetskih medija. Odveli bi ga u centar za zadržavanje gde bi ostao i tražio da aplicira za sudsku reviziju procesa. To bi svakako značilo da je u pritvoru, u Melburnu dok se odigrava Australijan open – kaže Rizvi.

Kako god da prelome, neće biti jednostavno.

– U ovom momentu, pretpostavljam sa se diskutuje o politici i pogledu na ceo slučaj. Koji je najbolji način da se to prezentira ljudima u Australiji, a da to sve bude u korist Vlade? Mislim da se razgovori vode između raznih ministara i kancelarije premijera.

Stručnjak dodaje da će naredni korak definisati kako se Australija nosi sa budućim slučajevima koji se tiču vakcinacije i viza.

– Ono što nam ovo govori je da treba pokušati da se implementira efikasan proces gde bi ljudi koji apliciraju za dolazak u Australiju, morali da budu vakcinisani, i da to bude praksa pre nego što im garantujemo vizu, dakle pre njihovog ulaska u zemlju, sve ostalo ide protiv 30 godina sistema razvoja imigracije – zaključio je Rizvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here