Tanjug/AP
Novak Đoković

Još jedna čudesna godina je iza Novaka Đokovića. Osvojio je tri grend slema, Australijen open, Rolan Garos, US open, kao i Završni masters u Torinu, ponovo okončao sezonu kao prvi na ATP listi.

Posle titula stigla su i priznanja. Jedan od najuglednijih sportskih listova na svetu, francuski ‘L’Ekip’, proglasio je Novaka za najboljeg sportistu planete u 2023, a pre toga peti put u karijeri proglašen je i za najboljeg u Evropi u tradicionalnom izboru novinskih agencija. Čini se da žiriji nisu morali previše da razmišljaju kome da daju počasti. Izbor je bio izuzetno lak, možda nikad lakši.

Novak je rođen 22. maja 1987. godine u Beogradu. Ljubav sa reketom i žutom lopticom buknula je na prvi pogled, ali put do zvezda je bio trnovit. Od treniranja u bazenima do najboljeg svih vremena proliveno je mnogo suza, znoja i krvi. Noletov “brojač” je trenutno na 24 grend slema i 405 nedelja na prvom mestu i ne treba naglašavati da je u obe kategorije rekorder.

Nije 2023. bila prva senzacionalna Novakova godina. Jednako dominantan bio je 2011, 2015. i 2016. Čak i kada su usledile neke krizne godine, Nole je našao snage i odlučnosti da se digne poput Feniksa, prkoseći svemu onom što smo mislili da znamo o teniserima i sportistima. Fenomen Novaka dugo će se izučavati, uz malu verovatnoću da će se nešto slično ponoviti. Ali, još nije kraj! Džoker ne misli da stane. Već od 14. januara će u Melburnu krenuti po novi grend slem, 11. na najmanjem kontinentu, a 2024. na programu su i Olimpijske igre u Parizu. Zlato na najvećoj sportskoj smotri je jedino što Noletu nedostaje u prebogatoj riznici, pa nema sumnje da će učiniti sve da lupi i tu “recku”. Takođe, dobro bi mu došao i kalendarski slem, da u istoj godini bude pobednik na sva četiri grend slema. Dakle, ima sasvim dovoljno motiva. A, čak i kada bude ostvario sve ovo, Nole će “izmisliti” nešto novo što ga gura, neki novi lični motiv, nešto što nikad niko nije uspeo. Više i ne vodi bitku sa protivnicima, to su samo lica koja se menjaju sa druge strane mreže, sada je glavna borba sa samim sobom i granicama. Njegovi najveći rivali danas, Karlos Alkaraz i Janik Siner po godinama su bliži Noletovom sinu Stefanu, nego njemu, ali to je jedino zanimljiv podatak jer su godine, kao i osvojene titule, samo broj. Ono što je Đoković postigao odavno prevazilazi prost zbir svega osvojenog.

– I dalje se trudim da guram dokle mogu, da osvajam slemove, da budem kandidat za vrh svetske liste i ispisujem istoriju sporta. Dobro se osećam, odigrao sam jednu od najboljih sezona u karijeri u ovim godinama. Želim da nastavim i vidim koliko daleko mogu da stignem – naglašava Novak.

U 2023, GOAT trka definitivno je završena i više se ne postavlja pitanje ko je najveći teniser svih vremena.