Tanjug/AP
Novak Đoković

Dok se Australijan open zahuktava, i dobro se zahuktao, a Novak uživa u čarima Srbije i Crne Gore, dotle se i dalje vodi živa polemika o onome što se desilo u Melburnu sa najboljim na svetu.

Svoj sud o tome dala je nekadašnja ruska teniserka Jekaterina Bičkova, svojevremeno 66. igračica na VTA listi. Ona tvrdi da iza svega stoje zakulisne radnje i sumnja u postojanje namere moćnika da Novaka polako sklone iz tenisa i nateraju ga da se penzioniše.

– Ne verujem da igrač koji ide da osvoji Australijan open i sa sobom vodi grupu stručnjaka nije pripremio svu potrebnu dokumentaciju pre puta – počela je Ruskinja u intervjuu datom tamošnjim medijima. Situaciju sa Novakom je detaljno izanalizirala.

– Ne verujem da bi mu Tenis Australija dozvolila da dođe na osnovu jednog papira, a znajući da to neće biti dovoljno. Ovde se nešto ne poklapa. Prošle godine sam putovala na niz raznih turnira. Na primer treba da idem za Letoniju, što nije nimalo jednostavno. Tamo možete otići samo uz poziv teniske fereracije koja praktično koordinira dolaskom svakog igrača ponaosob i usmerava ga na koji način može doći u zemlju i šta mu je sve potrebno. Teniska federacija kontroliše sve dokumente nekoliko puta kako bi se uverila da je sve u redu, da ne dođe do neprijatnosti. Sistem je isti u Australiji, posebno što ovde ne pričamo o bilo kojem igraču već o Novaku Đokoviću, prvom reketu sveta. Tenis Australija jednostavno nije mogla a da ne odradi sav ovaj posao na najbolji način sa migracionom službom.

Bičkova veruje da u ovom slučaju “nisu bila čista posla”.

– To je neka vrsta igre. Ne razumem šta se dešava. Nema smisla da meta bude Đoković jer je otputovao tamo sa medicinskim izuzećem, i nije jedini koji je tako ušao u zemlju. Da li mislim da je ova stvar izrežirana? Da.

Upire prstom i u medije, za koje kaže da nisu najtačnije prenosili sve što je moralo da se prenese zarad javnosti o Đokovićevom problemu.

– Čitala sam vesti sa svih relevantnih izvora, ali i dalje mislim da niko od nas nema pravu informaciju. Toliko je toga o ovom slučaju napisano samo da se sakupljaju klikovi i pregledi. Činjenica je ipak da je malo toga jasno. Rezultat svega, Novak je ostao u hotelu sa izbeglicama do ponedeljka, to je već ozbiljna igra. A članovi njegovog tima nisu bili sa njim. Zašto? Samo deo informacija nam je servirano. Lično, ne mogu da donesem pravi zaključak o tome šta se zaista dešavalo. Stoga, ne bih ni da branim, niti da napadam Novaka sada.

Prešla je na stvar Bičkova, smatra, istina samo pretposavlja, da su protiv Novaka neke više sile koje ga vide kao smetnju.

– Ne verujem da bi Novak tek tako putovao u Australiju i leteo 20 sati… To se ne radi, ne verujem i da je Đoković antivakser, samo je rekao da svaki čovek treba da ima pravo izbora. Oni tamo nisu dali izbor, sada praktično izbor ne postoji ni u jednoj državi. Možda je hteo da bude simbol te borbe. Za njega to nije stvar popularnosti i slave, već on zaista ima dobre namere, imajući u vidu njegov stav i karakter. Morate isto tako imati u vidu da je Novak jako kompleksna osoba, teško ga je ubeđivati u nešto, u bilo kojoj situaciji da je reč, ako je već odlučio suprotno. Možda želi da bude lider nekog pokreta – kaže i iznosi konkretan zaključak o svemu ruska teniserka:

– Ukratko, u Australiji se odigrala jedna vrlo opskurna igra. Nema u ovome nikakve simpatije za Novaka, niti negativnosti za Australiju i vladu te zemlje, samo nije jasno šta se tačno dogodilo. Ovakve situacije ne smeju da se dešavaju na ovom nivou. Ovo su zakulisne radnje. I ona situacija sa US opena kada je diskvalifikovan bila je apsolutno luda i neverovatna. Dakle, ne isključujem mogućnost da njegov status borca za prava obespravljenih i osnivača nove teniske unije, igra ulogu. Nije isključena mogućnost da će pokušati da ga sklone i da ga pošalju u penziju. Ovo nije činjenica, ali je moguće kao opcija. Novak se protivi sistemu i to se obično ne završi dobro, čak i za jake momke poput njega – rekla je Bičkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here