EPA-EFE
Novak Đoković

Naslabiji početak sezone Novaka Đokovića otkako je postao prvo veliki šampion a onda najbolji teniser svih vremena, izaziva sve više reakcija širom teniskog sveta. Činjenica da Nole prvi put od 2007. nije u prvom kvartalu sezone osvojio titulu a da nema objektivan problem, izaziva razne komentare. Naravno, svi su oni u kombinaciji sa činjenicom da za nekoliko nedelja puni 37 godina.

Da podsetimo, srpski as je samo tri puta u poslednjih 17 sezona stigao do aprila bez šampionskog šampanjca. Bilo je to 2018, kada je posle Australijan opena operisao lakat, 2022, kada je u Melburnu bio šikaniran od tamošnjih vlasti, a potom nije mogao da uđe u SAD jer nije vakcinisan. Treći put je ova godina. Razlika je očigledna – tada je imao jake objektivne razloge za svoje neuspehe.

Sada ih nema. Ili ih bar mi ne znamo. Serija slabih rezultata u prva tri meseca ove godine jedino se objektivno može povezati sa njegovom lošom igrom, s tim što i dalje možemo da nagađamo šta je dovelo do nje.

Italijanska „Gazeta delo sport“, jedan od najvećih sportskih listova na svetu, smatra da je Novak izgubio motiv:

“Njegova rodbina je zabrinuta, nikad nije bilo ovako. Neobičan je nedostatak njegovog ‘ljudožderskog’ apetita. Fizički nije na najboljem nivou, rezultati ovogodišnjih mečeva ne dozvoljavaju mu da uđe u igrački ritam, a ni psihički se ne oseća baš najbolje. Izrazi lica najbolje govore u kakvom je stanju”, navodi se u njihovom tekstu.

Kada je u pitanju Novakova igra, zaista se malo toga može osporiti Italijanima. Potpuno je ispod njegovog nivoa. Jasno je da zbog uspona Janika Sinera oni, i to ne malo, priželjkuju da opis Đokovićevog tenisa ostane ovakav što duže, ali malo je verovatno da je to moguće. Jer Nole je uvek u karijeri uspevao da prevaziđe svaku krizu. Tako je bilo i u prethodna dva loša starta. I 2018. i 2022. je tačku na probleme stavio osvajanjem Vimbldona.

Pa zašto je onda Đoković ovako loše počeo sezonu? Nekoliko je mogućih razloga, a istinu samo on i članovi njegovog stručnog štaba znaju. Jedan je da nije dovoljno pripremljen. Čeka ga naporno leto sa tri grend slema i Olimpijskim igrama od sredine maja do sredine septembra i nije hteo da se pretrenira. Zato se čuva za ovaj udarni period.

Naravno, kada se zna kako je prošao u prva tri meseca, pre svega u Melburnu, jasno je da se može reći da ovaj potez nije bio dobar, da pripreme nisu dobro isplanirane, da je napravljena greška.

Druga mogućnost je povreda. Iako se Novak nije javno žalio, Šamilj Tarpišćev, ruski selektor u Dejvis kupu i predsednik Ruske teniske federacije, otkrio je pre dva dana da je Đoković povređen i da ide na terapije. Ovakva izjava baca potpuno drugačiju sliku, mada nije jasno koliko je ozbiljan taj problem.

Mnogi kao razlog Novakovih slabih igara navode da je on sada previše eksponiran u javnosti, da previše vremena provodi na raznim utakmicama u drugim sportovima, u druženju sa njihovim velikim zvezdama.

Međutim, to uopšte ne mora da znači da ide na uštrb njegovih treninga. Ako odradi nekoliko napornih sati, logično je da ima dovoljno vremena za druge aktivnosti. Nemoguće je ceo dan trenirati ni u mlađim godinama a kamoli sa 36.

Osim toga, angažovanjem Marka Madena za poslovnog agenta, jasno je da je Novak napravio novu strategiju za unapređenje svog brenda. Baš činjenica da se od septembra, kada je zamenjen Edoardo Artaldi, sve češće viđa na velikim sportskim događajima, u društvu poznatih asova, govori u prilog tome. Đoković želi veću vidljivost van teniskog terena i praktično priprema svoj brend za vreme posle penzionisanja.

Ono što je skoro sigurno izvesno, to je da će Đoković već za dve nedelje ponovo na teren, i to na mastersu u Monte Karlu. Ne treba očekivati da sezonu na šljaci počne vatrometom, jer mu je njen start uvek zadavao probleme. Uostalom, Monte Karlo je njegov najmanje uspešan masters – samo tu je osvojio dve titule, a na ostalima bar po tri: Indijan Vels 5, Majami 6, Madrid 3, Rim 6, Kanada 4, Sinsinati 3, Šangaj 4 i Pariz 7.

Zato je najbolje da se pripremimo za još jedan baraž sumnji, ali i da se nadamo da će, kada bude najvažnije, Novak ponovo dokazati da sa pravom nosi oreol najboljeg svih vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here