pixabay.com
Zgrada Bečke opere

U Austriji su danas stupile na snagu nove epidemijske mere, koje najviše pogađaju nevakcinisane građane.

Kao što je najavila vlada, na snagu je stupila nova uredba kojom se vraća obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa, to jest FFP2.

Na svim mestima gde je do sada morala da se nosi maska od sada svi građani moraju da nose maske tipa FFP2. To se tiče supermarketa, apoteka, drogerija, javnog prevoza, benzinskih pumpi sa priključenom prodavnicom. U ostalim prodavnicama, prema uredbi, postoji razlika između vakcinisanih, izlečenih i nevakcinisanih kupaca.

Maska FFP2 za nevakcinisane

Nevakcinisani, naime, od sada moraju da nose masku tipa FFP2 u šoping centrima i svim prodavnicama, pa tako i odeće, elektronskih uređaja, i slično, dok vakcinisani i izlečeni od korone mogu koristiti “obične” maske.

Vakcinisani i izlečeni ne moraju da nose maske u tim prodavnicama, osim u Beču gde moraju da nose “obične” maske. Za korišćenje tih “sloboda”, međutim, moraju, tokom boravka u prodajnom prostoru kod sebe da imaju dokaz o vakcinaciji ili preležanom oboljenju, pošto su najavljene kontrole.

Takođe, nevakcinisani su dužni da nose FFP2 maske i u kulturnim ustanovama kao što su muzeji, biblioteke ili arhivi. Od ove mere izuzeti su koncerti i pozorišta, ali i bioskopi gde nevakcinisani mogu uz negativan test da budu izjednačeni sa vakcinisanim ili izlečenim građanima i tamo mogu nositi i “obične” maske.

Obaveza nošenja maski tipa FFP2 uvedena je i u katoličkim crkvama na službama, dok će za krštenja, venčanja i slično umesto obaveze nošenja maski biti primenjeno pravilo “3G”, odnosno učešće je moguće samo uz sertifikat o vakcinaciji, preležanom Covid-19 ili negativan test.

Zbog povratka obaveze nošenja FFP2 maski većina supermarketa i diskonta nudi svojim kupcima besplatne maske.

Skraćenje važenja testova

Nova uredba predviđa i skraćenje važenja testova, pa sada antigenski testovi, kao što je to već duže vreme slučaj u Beču, važe širom Austrije kao “ulaznica” u restorane, kafiće, bioskope i slično samo 24 sata umesto 48 sati, a PCR testovi 48 sati umesto dosadašnjih 72 sata.

Inače, austrijska vlada donela je odluku o pooštravanju korona mera zbog stalno rastućeg dnevnog broja novoobolelih, ali je najavila u da će mere biti etapno pooštravane u skladu sa popunjenošću kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Međutim, toga nema u novoj uredbi. Naime, vlada je najavila da prvo pooštravanje, to jest aktuelno, stupa na snagu čim se dostigne popunjenost kapaciteta od 10 odsto, odnosno 200 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi.

Kada sledi sledeće pooštravanje?

Sledeće pooštravanje mera predviđeno je kada popunjenost kapaciteta dostigne 15 odsto, odnosno 300 kreveta. Predviđeno je da se sedam dana, nakon što popunjenost na intenzivnoj nezi pređe 15 odsto, uvede “2G” pravilo za noćnu gastronomiju i velike manifestacije, a to znači da će pristup biti omogućen samo vakcinisanima I izlečenima, uz ukidanje mogućnosti kućnog testiranja.

Dalje mere slede kada popunjenost na intenzivnoj nezi pređe 20 odsto, to jest od tada svuda gde je primenjivano pravilo “3G”, omogućiće se pristup samo vakcinisanima, izlečenima i PCR testiranima.

Ovaj plan vlade se, međutim, ne nalazi u uredbi Ministarstva zdravlja, a kao razlog Ministarstvo navodi da se radi o dinamičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, dok je plan uvođenja mera na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi samo “politička želja”, pa unošenje tih želja ne bi bio najbolji pristup.

U Ministarstvu ističu da za svako pooštravanje mera, svakako, moraju izdati novu uredbu sa detaljnim opisom mera.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime