EPA/MICHAEL REYNOLDS
Foto: Arhiva

Glavni cilj „mentalnog rata“ koji SAD vode protiv Rusije jeste uništavanje samosvesti i tradicionalnih vrednosti, čime se narušava veza između različitih generacija, gubi se istorijsko i kulturno nasleđe, ali Rusija ima sve mehanizme da se zaštiti i taj rat dobije, kažu ruski eksperti.

Komentarišući izjavu Andreja Iljnickog, savetnika ministra odbrane Rusije, koji je upozorio da je Zapad, na čelu sa SAD, pokrenuo protiv Rusije novu vrstu rata – mentalni, ruski vojni ekspert Ivan Konovalov kaže da Zapad te metode odavno koristi. Sada su se promenile samo metode, ali ne i ciljevi – demoralizacija protivnika i prisiljavanje na poslušnost.

Pored toga, ističe Konovalov, cilj hibridnog rata je isti kao i vojnog sukoba-destabilizacija državnog sistema protivničke države.

– O čemu se tu radi? Reč je o nanošenju štete Ruskoj Federaciji ne direktnim i ne vojnim metodama. U osnovi, ovo je deo hibridnog rata. Hibridni rat je prilično šarolika mešavina različitih sredstava koja se koriste za stvaranje destabilizacije u protivničkoj državi. Prema tome, ‘mentalni rat’ je ono što se danas moderno zove ‘rat umova’. Sada, kada kažu da se rat vodi na bojnom polju to zapravo znači da se rat vodi u glavama i za glave ljudi. Amerikanci su imali dugogodišnji sistem – borbu za umove i srca. Počeli su da ga koriste još u Vijetnamu, a, sada se sve to promenilo i globalizovalo. Cilj je na bilo koji način pridobiti, privući na svoju stranu one ljude koji su u suprotnom taboru. To je suština ‘mentalnog rata’. Za to se koriste sva sredstva – na primer petokolonaši – kaže Konovalov.

Rusija će pobediti u „mentalnom ratu“

Ruski eksperti takođe ukazuju na to da se danas suočavamo sa gotovo neograničenim potencijalom informacionog uticaja i njegovim globalnim razmerama zbog ogromne brzine širenja informacija kroz internet i društvene mreže. Međutim, Konovalov ističe da na bojnom polju „mentalnog rata“ postoje instrumenti koje neprijatelj koristi, ali da uvek postoji i oružje kojim se može odgovoriti i odbraniti. To je, kako naglašava, zakon života, zakon rata.

– Prvo, suverenizacija različitih elektronskih sredstava kako to ne bi bio izvor uticaja na državne snage. Dakle, to je aktiviranje u raznim pravcima, da kažemo tako – kontraborba za srca i umove. To jest, ako se protivnik bori za te ljude, onda se i mi moramo boriti – kaže Konovalov.

Konovalov smatra da ruska država taj rat može da dobije i odbrani se od napada uz pomoć i drugih mehanizama – radom sa mladima i opozicijom, modernizacijom unutrašnje politike, modernizacijom i aktivnom upotrebom meke moći na spoljnom frontu, dok Iljnicki navodi da su prioritetne mere suprotstavljanja mentalnom ratu – suverenitet interneta, obučavanje kadrova za informaciono suprotstavljanje za bezbednosne snage i civilnu sferu, resetovanje omladinske politike, oživljavanje aktivnog i širokog dijaloga sa konzervativnom većinom.

Američke imperijalističke ambicije opasne po svet

Osvrćući se na izjavu savetnika ruskog ministra odbrane, koji je rekao da su se zapadne zemlje okrenule ka informaciono-hibridnom ratu i da izbegavaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, jer je ona u stanju da im nanese nedopustivu štetu pomoću svog nuklearnog oružja i savremenom vojskom i da je verovatnoća takvog sukoba isključena u narednih deset godina, Konovalov kaže da je upravo rusko atomsko oružje glavni faktor obuzdavanja Zapada i garant mira u svetu.

– A kada su zapadne zemlje ušle u direktnu konfrontaciju sa SSSR-om ili Rusijom? To se nikada nije dogodilo. Uvek su to izbegavali, jer imamo nuklearno oružje. To je bila i suština Hladnog rata. Koncept Hladnog rata zapravo je bio mirnodopsko stanje, jer je postojala protivteža između moćnih oružanih snaga i moćnih lagera, socijalističkog i kapitalističkog. I danas postojanje nuklearnog oružja ostaje garant svetskog mira – kaže Konovalov.

SAD nisu uspele da zadrže svetsku hegemoniju, kaže Konovalov, ali je opasno za svet što američke imperijalističke ambicije ne prestaju.

– Na nesreću, skliznuli smo do krajnje tačke Hladnog rata, a možda čak neko može i da konstatuje da je sada situacija mnogo gora nego što je bila tokom Hladnog rata, pošto SAD i dalje neguju hegemonske tendencije, iako im sam život pokazuje da su one davno izgubile status hegemona. Oni ne mogu od tih ambicija da se otrgnu. To je najstrašnija činjenica trenutnog stanja u međunarodnoj politici, jer oni u svojoj hegemonističkoj euforiji zaboravljaju da se svet odavno promenio. Ovo je opasno. Oni su opasni u tom smislu. Tokom Hladnog rata je sve bilo jednostavno: dva snažna tabora su bila sukobljena, ali je to bila garancija da neće biti velikog, strašnog rata…

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je saopštio da se u inostranstvu vodi ciljana informativna kampanja protiv dostignuća Rusije. Kako je dodao, Rusija se suočava sa doslednom i agresivnom politikom, usmerenom na sprečavanje razvoja zemlje i stvaranje problema, a sve se čini da bi se „zemlja oslabila i stavila pod spoljnu kontrolu“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here