pixabay.com

Rusija treba da ispunjava svoje “obaveze” prema Krimljanima i stanovnicima Donbasa, izjavio je za “RBK Ukrajina” portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Sekretar Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov ranije je objavio planove za otvaranje centara za vezu na kontrolnim punktovima na krimskoj deonici rusko-ukrajinske granice i kontakt-liniji u Donbasu. Na poluostrvu su kritikovali ovu ideju, ukazujući na njenu besmislenost.

Kao odgovor na to, Nikolenko je izjavio da Rusija „ne može da zabrani stanovnicima Krima i Donbasa da kontaktiraju sa ukrajinskim vlastima“.

– Ali Rusija kao država-okupator mora jasno da se pridržava svojih međunarodno-pravnih obaveza i ispunjava aranžmane lidera “normandijskog formata” – rekao je diplomata.

Nikolenko je zahtevao da Moskva „obezbedi osnovne potrebe stanovnika Krima i Donbasa“, a posebno zaštitu od virusa korona i bezbedan pristup posmatračke misije OEBS-a u oba regiona.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ideju Kijeva da napravi „punktove za direktnu komunikaciju“ sa Krimljanima cirkuskom tačkom.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova podsetila je da su stanovnici poluostrva već „rekli sve što su hteli“ i preporučila Kijevu da vrati socijalna davanja koja su uskraćena stanovnicima Donbasa i da deblokira vitalnu infrastrukturu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime