EPA/Kusthrim Ternava

Stručnjak za bezbednosna pitanja Nuredin Ibiši rekao je da se Srbija uvek naoružava, dodajući da bi demonstracija jedinice 74, sa različitim naoružanjem, mogla da predstavlja opasnost i za Kfor.

On je rekao da je Srbija proglasila vojnu neutralnost, a da se potpuno naoružava i iz zapadnih zemalja i zemalja regiona, ali i iz Rusije, Kine, Turske, Belorusije.

– Tako su uspeli da pređu dva odsto bruto domaćeg proizvoda, a njihovo naoružanje se nastavlja. Nedavno je bila prezentacija ili demonstracija jedinice 74 specijalnih operacija Vojske Srbije, a demonstriran je i tobože ‘tenk’ oružje ubica zvano kornet. Time se ugrožava međunarodno vojno prisustvo Kfora – rekao je Ibiši.

Samtra da takvim pretnjama treba da se bave u EU, ali i u UN i SAD.

– Moramo da se pozabavimo ovim pretnjama kroz Evropsku uniju, ali i Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države kako bi one odgovorile zbog regionalne neravnoteže. Kada je reč o Kosovu za najmanje naoružanje ili opremu, javljaju se razna pitanja. Dok Srbija koristi neutralnost prema NATO i Rusiji i naoružana je od svih zemalja. Institucije moraju delovati u skladu sa zakonskim odredbama – rekao je Ibiši.

Stručnjak za bezbednost Avni Isljami kaže da se to radi zato što se pokušava da se preko Srbije ostvari uticaj Rusije i Kine.

– Interesantno je primetiti da se Srbija uveliko naoružava, a Rusija i Kina podržavaju naoružavanje Srbije. To se radi zato što preko Srbije pokušava da se ostvari uticaj Rusije i Кine. Srbija se stoga smatra satelitom te dve zemlje u balansiranju, u regionu Balkana i u Evropi. Na sreću, mislim da međunarodna zajednica zajedno sa Severnoatlantskom alijansom posmatra region Balkana kao opasno leglo, tačnije Srbiju, koja sama po sebi ima više oružja od 90 odsto balkanskih zemalja, isključujući Hrvatsku – rekao je Isljami.

Smatra da to predstavlja rizik, ali da nije pretnja regionu zbog prisustva Kfora.

– Snage Kfora su stacionirane i stoga ne misli da predstavlja pretnju regionu Balkana – rekao je Isljami ali i naveo da ne isključuju mogućnost “opasne avanture” vlasti u Srbiji.

Kao važan korak Isljami vidi izdvajanje miliona evra za jačanje i modernizaciju KBS, jer je, kako je rekao, skeptičan da li Srbija može da preduzme bilo kakvu štetnu akciju na Kosovu i drugim zemljama.

– Institucije Kosova su na dobrom putu da ojačaju kosovsku vojsku u budućnosti kako bi se Kosovo branilo samo ili zajedno sa našim saveznicima. S obzirom na to da naša zemlja teži da bude deo Severnoatlantske alijanse za koju se zna da je savez ‘jedan za sve i svi za jednog’, tako da ne verujem da će Srbija preduzeti bilo kakvu opasnu avanturu na Kosovu i drugim zemljama – rekao je on.

2 COMMENTS

  1. Што више се наоружати, а уз помоћ Русије ослободити се од западних окупатора, пре свега бритона и германа, а онда и од осталих.

  2. Цитираћу: “Ovo je bila politička agenda na delu sa izborima koji im dolaze, nije moglo da bude očiglednije. Ovo nije njegova krivica. Nije na silu ušao u zemlju i nije ‘izmišljao sopstvena pravila’, bio je spreman da ostane kod kuće – zaključio je Pospišil.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here