Youtube/USEmbassy Ankara
Džefri Hovenijer

Novi ambasador SAD Džef Hovenijer kaže da mu je čast da služi kao predstavnik predsednika Džoa Bajdena na Kosovu i navodi da je zadovoljan podrškom SAD Kosovu, ali i da ima još nedovršenog posla, prenosi Reporteri.

– Čast mi je da služim kao ambasador SAD na Kosovu. Moja supruga Laura i ja još više upoznajemo ovu zemlju i narod – rekao je ambasador Hovenijer u uvodnom izlaganju u Predsedništvu, gde ga je primila predsednica Vjosa Osmani.

Ambasador Hovenijer je rekao da je zadovoljan “ulogom SAD u stvaranju države Kosovo”, koju je nazvao uspešnom.

– Narod Kosova je uradio onoliko koliko je trebalo da uradi na globalnom nivou i stvori uspešnu multietničku državu. Veoma sam srećan zbog uloge koju SAD imaju u ovome i podrške koju smo dali Kosovu – rekao je američki ambasador.

On je dodao da “ima još posla, kao i u svakoj drugoj zemlji” i ponovio da je srećan što mu se pružila prilika da se uključi u taj proces.

– Budućnost Kosova mnogo zavisi od njegovih lidera, od njegovog naroda, a narod Kosova je u sigurnim rukama – rekao je Hovenijer.

Ne možete naći lojalnijeg saveznika od Kosova

Predsednica Vjosa Osmani primila je novog ambasadora SAD u Prištini Džefa Hovenijera i poručila da Sjedinjene Države “nikada neće naći posvećenijeg i lojalnijeg saveznika” od Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

– U veoma važnom trenutku za obe naše zemlje, kako pojedinačno tako i bilateralno, zadovoljstvo je dočekati danas u Prištini osobu kao što je ambasador Hovenijer, koji je veoma blizak sa Republikom Kosovo jer je ovde ranije služio i veoma dobro razume dinamiku u našoj zemlji – rekla je Osmani.

Ona je navela da se Kosovo promenilo u odnosu na ono što je zapamtio američki ambasador, jer je, prema njenim rečima, krenulo napred.

– Ali jedna stvar je ostala dosledna sve ovo vreme. To je naš odnos, partnerstvo i prijateljstvo sa SAD – kaže Osmani.

Hovenijer je bio deo osoblja specijalnog izaslanika UN za Kosovo. Na saslušanju pred Komitetom za spoljne poslove Senata u oktobru prošle godine rekao je da će, ako bude potvrđen na mestu ambasadora, dati prioritet kontinuiranoj podršci SAD Kosovu i da će podsticati Kosovo na konstruktivnost i fleksibilnost u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here