Pixabay

Koliko god odlazak u penziju sa 50 godina nije realan u vreme kada sve više država podiže granicu za okončanje radnog veka, o toj ideji maštaju generacije mladih Amerikanaca.

Devangi Patel je 33-godišnji anesteziolog u jednoj velikoj bolnici u Atlanti i cilj joj je da napusti posao sa 50 godina.

– To je za mene američki san. Želim sebi da obezbedim da ne moram da radim zbog novca, nego zbog zadovoljstva – rekla je za “Njujork tajms” ova devojka koja je deo svoje dobre zarade uložila u akcije da bi se približila ostvarenju svog sna.

Finansijski konsultanti kao i istraživanja javnog mnjenja, pokazuju da ranijem napuštanju posla teži sve više milenijalaca, generacija rođenih tokom 1980-ih i 1990-ih.

Pitanje je, međutim, koliko je realna ideja o odlasku u penziju 15 godina pre nego što su to činili njihovi očevi i majke.

Jedan ekonomski savetnik iz Pensilvanije svedoči da mu se za pomoć obraćaju mladi koji žele da do 50. ostvare finansijsku nezavisnost. Iako ne želi da ih obeshrabri u toj nameri, on im ipak servira i malo realnosti, a to je da će im za takvu nezavisnost do 50. biti neophodno da štede od 50 do 60 odsto mesečne plate.

– To od njih traži da štede što je moguće više, da troše što manje i da i jedno i drugo počnu da rade što pre – navodi on i dodaje da ih troškovi života i životni stil na koji su navikli, značajno ometaju u tome.

Da su njihovi snovi ipak daleko od realnosti, pokazuju podaci jednog istraživanja koje je otkrilo da trećina mladih štedi svega pet odsto od plate, ili čak manje, dok je 26 odsto njih zaduženo kreditima, ali bez obzira na to, više od polovine (52 odsto) očekuje da će otići u penziju pre 65. godine. Takva očekivanja zasnivaju na uverenju u svoje natprosečne veštine finansijskog planiranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here