pixabay.com

Tačnu količinu zlata koja je od 2010. do 2017. godine nestala iz pogona tadašnjag rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ nije moguće precizno ustanoviti.

Ipak, pretpostavlja se da je u tom periodu iz pogona „Zlatare“ nestalo najmanje tri tone plemenitog metala, vrednog gotovo 120 miliona evra.

– Stvar je vrlo jednostavna – naveo je za „Novosti“ izvor iz istrage.

– Kampanja dobijanja zlata u RTB se do dolaska kineskih investitora u decembru 2018. obavljala sporadično, u najboljem slučaju jednom u tri meseca. U svakom slučaju, velikih para je bilo za sve u lancu krađe tog plemenitog metala – tvrdi sagovornik “Novosti”.

Zvaničan razlog što se kampanje dobijanja zlata u RTB nisu redovno obavljale, kako se navodi, bio je taj da bi se prikupile dovoljne količine „anodnog mulja“.

To je sirovina koja se dobija u toku postupka izdvajanja bakra i koja se u pogonu „Zlatare“ kasnije prerađuje u zlato, srebro, selen, platinu i paladijum.

– Međutim, nedugo nakon što je ’Ziđin‘ preuzeo 63 odsto vlasništva u RTB, kampanje dobijanja zlata u ’Boru‘ počele su da se iz sopstvenih sirovina obavljaju gotovo svake nedelje – objašnjava sagovornik „Novosti“.

Pritom, Kinezi nisu investirali gotovo ništa, već su uz postojeće resurse uveli rigoroznu disciplinu, koja je rezultirala time da se gotovo svake nedelje u „Zlatari“ obavlja postupak prerade „anodnog mulja“.

Sagovornik “Novosti” smatra da je potrebna temeljna istraga sa međunarodnim institucijama da bi se dokazali navodi o neviđenoj pljački zlata iz Bora.

– Svakako da je manjak “anodnog mulja” uticao na to da se do 2017. ne obavljaju redovne kontrole prerade te sirovine – naveo je sagovornik.

Međutim, opšte je poznato i da je u šumama u okolini Bora bilo smešteno više desetina improvizovanih topionica zlata u kojima je prerađivana ta sirovina, koja je, podsećaju „Novosti“, u džakovima iznošena iz fabričkog kruga RTB.

Luksuzni objekti finasirani ukradenim zlatom 

Prema dokumentaciji koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine, nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara, podsećaju “Novosti”.

– Trag zlata se postepeno gubi od 2010. godine – naveo je sagovornik tog lista.

„Postoje indicije da je u tom periodu nestalo oko tri tone tog metala, vrednog gotovo 120 miliona evra. Tim novcem je finansirana izgradnja 37 stambenih zgrada na jednom od najpoznatijih jezera na svetu, na tromeđi evropskih država”.

Postupak “pod ručnom”

Inače, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB: I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik „Zlatare“, kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbeđivalo RTB. U Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv njih je postupak trenutno „pod ručnom“, jer je tužilac kome je dodeljen slučaj u međuvremenu dobio rešenje o penzionisanju, tako da se sada čeka izbor njegovog naslednika.

 

 

1 COMMENT

  1. HAPSE SE SITNI LOPOVI, KRUPNI KOLO VODE…

    Umesto da uhapse bivšeg čelnika RTB Bor Spaskovskog zbog kriminala, manipulacije i uzurpacije državne imovine kao svoju uz podršku mentora iz vlasti sa milionskom odštetom u evrima RTB Bor. Hapse ljude za sitne štete, što je u redu, a pronevera sa milionskim štetama u evrima, krađa zlatnog mulja (oko 5 tona), zlata (više od tone), bakra i srebra niko ne pominje. Pravda bi bila da se sudi i onima koji su naneli milionsku štetu RTB Bor i državi, ma iz kog kruga kriminala bili. Bez znanja Spaskovskog u RTB Bor nije moglo ništa da se uradi, pa i kriminalna nabavka sirovina i opreme i prodaja bakra, sumporne kiseline i plavog kamena i kriminalna investiciona gradnja u RTB Bor, tako da dugovanja prevazilase milijardu evra. Da li se pita neko zašto je Sosa zatvorio firmu “Zaštita” doo i angažovao beogradsku firmu, svoje rodbine i prijatelje, da štiti imovinu RTB Bor. Zaštitila je, a dobro bi bilo da se otvore fioke u SUP, koje su pune sa optužbama Sose, (naj)bliži vlastima poltronstvom, šlihterajom, klimoglavstvom i uvlakaštvom. Epilog svega je RTB Bor je gurnut u ambis, gde ga sačekali spasioci Kinezi, a njegovim grobarima treba okačiti Šistekovu nagradu zbog inovacija uništavanja RTB Bor.. Bivši čelnik RTB Bor stekao više stanova u Londonu, ima lokale u Beogradu i Skoplju isključivo od inženjerske plate od 1000 evra, šije mu ga “Đuro”? Poslovne veze sa Andrejom i Popovićem je isključivo na korektno-poslovnoj i poštenoj bazi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here