EPA/Vassil Donev

Vilijam Berns novi direktor CIA, boravio je na Balkanu 2012. godine, kada je istakao da SAD podržavaju evropske integracije Srbije.

Svojevremeno je isticao i da SAD podržavaju ostvarivanje Briselskog sporazuma.

Berns se u Beogradu 2012. godine sastao sa tadašnjim liderima Srbije, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Američki diplomata je tada rekao da se treba posvetiti dijalogu, da je postignut značajan napredak i da je status kandidata za Srbiju nadomak ruke.

On je istakao da je u interesu same Evropske unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Berns je 2012. rekao da su se bilateralne veze SAD i Srbije u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a da je cilj da se bilateralni odnosi još više unaprede.

“Naše vojske dobro sarađuju…Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju”, zaključio je tada Berns.

Kao zamenik američkog državnog sekretara, Berns je razgovarao 2013. godine u Vašingtonu sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ponovo izrazio trajnu podršku evropskoj budućnosti Srbije.

Berns je konstatovao napredak koji je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom, a koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Istakao je značaj nastavka konstruktivnog rada sa Prištinom na ostvarenju zajedničkog cilja evropskih integracija

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime