RTS
Film "Dosije Kosovo - Pogrom"

Prošlo je 20 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji i 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Na 20-ogodišnjicu martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, u nedelju 17. marta od 21.05 časova na kanalu RTS1 koji možete da gledate u okviru MTEL TV paketa, biće prikazan dokumentarni film “Dosije Kosovo – Pogrom”.

Ovaj film je deo serijala “Dosije Kosovo”, autorke Slađane Zarić u produkciji Informativnog programa Radio-televizije Srbije. Serijalu “Dosije Kosovo” pripadaju i filmovi “Devedeset osma”, “Račak” i “Žuta kuća”, a imaju za cilj podsećanje na sva dešavanja koja su zadesila srpski narod na raspetom Kosmetu.

Povod za martovski pogrom Srba na Kosmetu, bilo je utapanje trojice albanskih dečaka u reci Ibar 16. marta 2004. Za ovu nesreću, bez dokaza su optuženi “Srbi banditi” koji su navodno sa svojim psima jurili ove dečake i primorali ih da uđu u hladni Ibar.

Uz medijsku propagandu i lažne optužbe, narednog dana pokrenuti su protesti Albanaca koji su se pretvorili u linč srpske zajednice na Kosmetu.

Stradalna Bogorodica Ljeviška u Prizrenu

Epilog svega je: osam ubijenih Srba na kućnom pragu, 954-ro povređenih ljudi od kojih 170 teže, oko 4.000 trajno raseljenih, 900 razorenih kuća i stanova, 35 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve koji su oštećeni ili potpuno uništeni, a među njima je 19 spomenika kulture prvog reda.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, među kojima su Priština, Uroševac, Gnjilane i Đakovica.

Iako nisu pružili značajan otpor nasilnicima, među povređenima je bio 61 pripadnik KFOR-a i 65 međunarodnih policajaca.

U filmu “Pogrom” videćemo svedočenja članova porodica nastradalih, svedoka počinjenih zločina i terora, vojnika KFOR-a među kojima su italijanski generali, francuski komandant KFOR-a, grčki vojnici, norveški oficir i drugi uz brojne arhivske snimke.

Tih dana stradali su nedužni ljudi, gorele su crkve i manastiri, zapaljene su škole, bolnice, biblioteke, razarane su kuće i domovi, pravoslavna groblja, ubijane su domaće životinje.

Pred “kosovskim” sudovima počinioci su praktično nagrađeni jer je u većini slučajeva zatvorska kazna preinačena u uslovnu kaznu, a mnogima su zastareli slučajevi uz česta odustajanja svedoka i menjanje iskaza.

Da li su ovi protesti bili spontani ili dobro organizovani uz pomoć sa strane? Koji je bio cilj protesta? Šta se dobilo ovim protestom? Da li su međunarodne snage mogle sve da spreče?

Odgovore na ova i druga pitanja saznaćemo nakon gledanja filma “Dosije Kosovo – Pogrom”! Nedelja od 21.05 časova na kanalu RTS1.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here