EPA/Andy Rain
Donald Tramp

Bahrein je postao poslednja arapska država koja je pristala da normalizuje odnose sa Izraelom.

To se odvija u sklopu šire diplomatske kampanje predsednika Donalda Trampa i njegove ainistracije da u potpunosti integrišu jevrejsku državu u Bliski istok, javlja AP.

Tramp je danas najavio sporazum nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i bahreinskim kraljem Hamadom bin Isa Al Kalifom.

Trojica lidera takođe su izdala kratku zajedničku izjavu, kojom su potvrdila sporazum.

Sporazum o normalizaciji veza Bahreina sa Izraelom označava “novu eru mira”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon što je američki predsednik najavio novi sporazum.

– Dugi niz godina ulagali smo u mir, a sada će mir ulagati u nas, doneće zaista velike investicije u izraelsku ekonomiju – i to je veoma važno – rekao je Netanjahu u video izjavi, prenosi Rojters.

Tramp je prethodno izjavio da je moguće da će se još jedna zemlja uskoro pridružiti diplomatskom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njegovi pregovarači pokušavaju da nagovore druge zalivske države da se pridruže normalizaciji odnosa sa Izraelom, preneo je Rojters.

– Sledeće nedelje u Beloj kući imaćemo potpisivanje između UAE i Izraela, a mogli bismo imati i još neku zemlju. I reći ću vam da ima mnogo zemalja koji žele to da urade – rekao je Tramp kasno sinoć na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Tramp nije obelodanio ime zemlje koja bi se mogla sledeća pridružiti, ali je predvideo da će i Saudijska Arabija to na kraju učiniti.

– Čućete kako dolaze druge zemlje u relativno kratkom vremenskom periodu. I mogli biste imati mir na Bliskom istoku – rekao je predsednik SAD.

Prema njegovim rečima, na kraju će se dogoditi da uđe veliki broj zemalja.

– Ući će velike zemlje. Razgovarao sam sa kraljem Saudijske Arabije, razgovarali smo. Tek smo počeli dijalog. I oni će doći – poručio je Tramp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here