Ministarstvo odbrane Rusije
Protivvazdušni raketni sistem Pancir S1

Ruski protivvazduhoplovni raketni sistemi „Pancir S“ su idealno sredstvo za borbu protiv vojnih bespilotnih letelica, navodi se u izveštaju NATO-a.

Ističe se da je „Pancir S“ prvobitno je bio napravljen za preciznu zaštitu od aviona i helikoptera, kao i za odbranu sistema PVO dugog dometa od napada visoko preciznog oružja, posebno sa malih i izuzetno malih visina.

„Zahvaljujući tim karakteristikama ‘Pancir S1’ idealan je za borbu protiv čitavog niza malih i taktičkih vojnih bespilotnih letelica, a takođe omogućava da se pokrije praznina, koja postoji u redovnim jedinicama PVO između specijalnih sistema za suprotstavljanje velikim bespilotnim letelicama i sistemima za suprotstavljanje mini-dronovima“, navodi se u izveštaju.

Zbog toga „Pancir“ i slični sistemi za suprotstavljanje bespilotnim letelicama, koji su raspoređeni zajedno sa drugim borbenim sredstvima, „predstavljaju sve veću opasnost za prijateljske snage na bojnom polju i trebalo bi ih neutralisati pre stupanja na ratnu pozornicu“, konstatuje autor izveštaja.
On skreće pažnju i na to kako je Turska reagovala na likvidiranje samo jednog sirijskog „Pancira“ tokom vojne operacije u Idlibu.

„Turski vojnici su smatrali da je uništavanje takvih visoko efikasnih ciljeva važan momenat za realizaciju ciljeva cele operacije“, smatraju autori izveštaja.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, tokom primene u Siriji i Libiji sistemi „Pancir S1“ uništili su više od stotinu bespilotnih letelica i različitih raketa, a takođe su obarali turske dronove „Bajraktar TV2“, izraelske „Heron“, bar jedan američki „RKU 21A Integrator“ i dva „MKU 9A Predator“. Pored toga, „Pancir“ je uništio na desetine raketa koje su militanti lansirali iz višecevnih bacača raketa, a takođe su bili upotrebljeni prilikom odbijanja američkog raketnog napada na Siriju u aprilu 2018. godine. Tada su, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, „Panciri“ pogodili 23 mete za šta su potrošili 25 raketa, dakle efikasnost njihovog pogotka je skoro sto posto.

Prema rečima ruskog vojno-diplomatskog izvora, ruski stručnjaci su detaljno analizirali efikasnost „Pancira S“, koji štite vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji, i dali su im pozitivnu ocenu.

„Velika većina vazdušnih meta, protiv kojih je upotrebljen ‘Pancir’ u Hmejmimu oboreni su već prvom raketom. Sudeći po izveštaju, vojni stručnjaci Alijanse se trude da prilično objektivno ocenjuju sposobnosti ruskih sistema, što se ne može reći za zapadne propagandiste“, istakao je naš izvor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here