pks.rs

Domaća tekstilna preduzeća Trend-Teks iz Prijepolja i Jumko iz Vranja, potpisali su dva nova izvozna ugovora sa ruskim distributivnim lancem tekstilnih proizvoda i obuće Etalon, a Tigar AD, Obuća Pavle i Krke Sistem, dogovorili su povećanje količine robe koja put Ruske Federacije kreće u narednim danima.

Sastanci sa pet domaćih proizvođača obuće i odeće organizovani su prethodnih dana na zahtev predstavnika kompanije Etalon, uz podršku Privredne komore Srbije.

– Tokom posete Srbiji predstavnika Etalona, potpisana su dva nova izvozna ugovora i proširena saradnja sa tri kompanije sa kojima su poslovni ugovori potpisani tokom prošle godine – kaže Nemanja Jovanović iz Udruženja za tekstil PKS.

Kompanija Trend-Teks će u narednom periodu početi izvoz radne i zaštitne odeće, dok će Jumko započeti izvoz odeće za sportski lov i ribolov. Sa predstavnicima komanije Tigar AD, Obuća Pavle i Krke Sistem, dogovoreno je povećanje količine robe za tekuću godinu.

– Na osnovu novih ugovorenih poslova i proširenja saradnje sa postojećim dobavljačima, očekuje se da u ovoj godini izvozni poslovi budu gotovo tri puta veći u odnosu na 2021 – ističe Jovanović.

Zbog otežane međunarodne logistike i transporta sa udaljenijih destinacija primetno je, kaže, sve veće interesovanje kupaca i trgovaca iz evropskih zemlja, poput Nemačke, Austrije, Mađarske i Ruske Federacije, pa se u ovoj godini očekuje dalji rast izvoznih aktivnosti tekstilne industrije Srbije.

Statistika pokazuje da je izvoz tekstilnih proizvoda tokom deset meseci prošle godine iznosio 848 miliona dolara što je za 13 odsto više u odnosu na isti period 2020. Izvoz obuće i predmeta od kože vredeo je 425 miliona dolara, za 24 posto više u odnosu na isti period 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here