EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Foto: Arhiva

Gradsko veće Bihaća dalo je na današnjoj sednici saglasnost za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante u srpskom selu Lipa.

U zaključku je pojašnjeno da je reč o 50 dunuma zemljišta sa mogućnošću priključka struje i vode, koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je davno predložena ova lokacija, koju međunarodne organizacije tada nisu prihvatile zbog udaljenosti od grada, odnosno kompleksnog osiguravanja potrebnih servisa.

.Možda ni sada neće u obzir uzeti ponuđeno, međutim, mi kao najopterećeniji grad moramo tražiti i nuditi neka rešenja. Mislim da je ovo korektna ponuda grada i da su sada na potezu nadležni i oni koji imaju novac – rekao je Fazlić.

Na sjednici je istaknut stav da lokacija na Vučjaku za koju je data saglasnost ovog veća ostaje za privremeni smeštaj migranata sve do formiranja novog prihvatnog centra van urbanog područja Bihaća ili Unsko-sanskog kantona, prenosi Avaz.

Gradsko veće Bihać ostaje i pri zahtevu da se migranti i izbeglice iz Privremenog prihvatnog centra „Bira“ izmeste van naseljenog područja, s obzirom na to da poslovna zgrada ove bivše fabrike nema saglasnost ovog tela, niti gradonačelnika da služi za tu najenu.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji (FBiH) podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv Fazlića i predsedavajućeg Gradskog veća Davora Župe kako bi onemogućio izvršenje krivičnog dela sprečavanja povratka na području FBiH.

Predsednik Odbora Đorđe Radanović rekao je danas ranije Srni da je Odbor od Tužilaštva zatražio da bude ispitan Župa jer je zakazivanjem skupštine počeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja krivičnog dela, kao i Fazlić jer je u više navrata najavljivao da će migranti biti premešteni u selo Lipa.

Radanović je istakao da Krivični zakon FBiH u članu 178 definiše krivično delo protivpravno onemogućavanje povratka izbeglih lica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime