Unsplash
Ilustracija

Pokretanjem kampanje “Odavde mi možemo da preuzmemo”, Australijski republikanski pokret (ARM) preduzeo je novu inicijativu za raskidanje veza sa britanskom monarhijom i postavljanje sopstvenog šefa države na čelo Australije.

Pokret je objavio i nacrt plana kojim se predviđa način selektiranja kandidata i izbora šefa države, koji bi prema njihovoj zamisli trebalo da na toj funkciji zameni britanskog monarha.
Prema planu ARM, savezni, državni i teritorijalni parlamenti trebalo bi da imenuju uži krug kandidata za šefa države, koji bi potom bio stavljen na glasanje na nacionalnom nivou.
Tako, Savezni parlament bi mogao da imenuje do tri osobe, dok bi države i teritorije nominovale po jednog kandidata. Svi oni bi se našli na glasačkom listiću, koji bi na izborima bio ponuđen biračima.

Pobednik izbora bi dobio petogodišnji mandat šefa države i bio bi, između ostalog nadležan da pred njim izabrani savezni premijer polaže zakletvu u Predstavničkom domu. U njegovoj nadležnosti bilo bi i raspisivanje parlamentarnih izbora ukoliko premijer izgubi podršku većine poslanika.

Drugim rečima, šef države bi preuzeo nadležnosti koje trenutno ima generalni guverner, predstavnik britanskog monarha u Australiji.

Međutim, prema planu Republikanskog pokreta šef države ne bi imao ovlašćenja u svakodnevnom upravljanju državom ili u donošenju zakona.

Ovaj model ARM je razvio tokom dvogodišnjeg perioda, a u procesu je konsultovano više od 10.000 Ozija – putem anketa, istraživanja i sastanaka. Predsednik ARM Piter Ficsimons rekao je da predlog plana pod nazivom “Australijski izbor” daje građanima odgovornost da biraju svoje lidere.

– Ovaj model će svim australijskim biračima dati mogućnost da na osnovu sopstvenog mišljenja izaberu ko će govoriti u njihovo ime kao šef države. Odluka će biti u rukama građana, za razliku od sadašnje situacije, u kojoj je od žreba zavisi koga ćemo dobiti od britanske kraljevske porodice za tu poziciju – izjavio je Ficsimons.

Istraživanje Republikanskog pokreta pokazalo je da bi čak 73 odsto Australijanaca glasalo za republiku, ukoliko bi pitanje modela bilo stavljeno na referendum. Takođe je utvrđeno da je 92 odsto Australijanaca otvoreno za ideju republike, a samo osam odsto se protivi bilo kakvoj promeni.

Ficsimons je rekao da će postojanje specifičnog modela za promenu omogućiti da se prevaziđe do sada glavna barijera koja se nalazila pred Republikanskim pokretom.
– Obavili smo niz konsultacija, pažljivo smo slušali sve i Australijanci su nam rekli da će ovakav pristup dati našoj naciji najbolje šanse za uspeh na referendumu. Pritom, dobili smo potvrdu da će većina Australijanaca verovatno podržati promenu – naglasio je prvi čovek ARM.

Podršku planu republikanaca dala su i dvojica frontbenčera opozicione Liberalne stranke. Mark Drajfus i Met Tisltvejt čestitali su ARM-u na sačinjenom modelu.
– Šef australijske države treba da bude jedan od nas, Australijanac koji živi sa australijskim narodom – rekli su oni.

Dvojica uticajnih laburista su ipak naglasila da ustavno priznavanje autohtonih naroda i davanje glasa u Parlamentu prvim nacijama Australije ostaje prioritet ustavnih reformi njihove stranke.

– Pored toga, važno je da svi Australijanci imaju priliku da se izjasne po pitanju australijskog šefa države u budućnosti i najboljeg modela njegovog imenovanja – rekli su Drajfus i Tisltvejt, naglašavajući da je naciji potreban sopstveni šef države koji “odražava zrelost, nezavisnost i jedinstveni identitet Australije”.

Veća moć u rukama političara

Planu “republikanaca” usprotivila se Australijska monarhistička liga, čiji predsednik Filip Benvel je rekao da predloženi model “samo stavlja više moći u ruke političara, dajući im pravo da sami biraju kandidate”.

– Ako želite da bude izglasani od strane birača, ljudi će glasati za kandidate. Ali, onda bi trebalo da imaju pravo i da biraju za koga žele da glasaju – rekao je Benvel.
On je naglasio da je trenutni sistem “proveren i funkcioniše”.
– Sistem funkcioniše jer ni kraljica ni generalni guverner nemaju nikakvu odanost nijednoj političkoj stranci ili bilo kom političaru. S ovim sistemom imamo iskustvo stabilnosti i kontinuiteta. Ako treba da menjamo ono što imamo, onda bi trebalo da to bude bolje, a ne gore. Mi verujemo da je model koji je izneo Australijski republikanski pokret lošiji od postojećeg – zaključio je lider Lige monarhista.

Neuspeli referendum 1999.

Australijski republikanski pokret osnovan je 7. jula 1991. u Sidneju, ali ideja republike je široko zastupljena među stanovništvom još od kolonijalnih vremena.
U novembru 1999. održan je referendum o promeni preambule Ustava Australije, na kojem su postavljena dva pitanja: Da li bi Australija trebalo da postane republika i “da li ste za izmenu preambule Ustava”.
Iako su ankete ukazivale na to da republika ima podršku većine, 55 odsto glasača je glasalo protiv ovog predloga. Ostalo je zabeleženo da republika “nije prošla” zbog sukoba unutar republikanskih redova, pošto nisu mogli da se dogovore oko modela biranja predsednika. S ovim planom ARM izgleda da je ta dilema rešena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here