Novi most do zgarišta manastira

0

Svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovali episkop Teodosije, šef Misije EU na Kosovu Samuel Žbogar i predstavnici kosovskih vlasti, danas su otvoreni most i asfaltni put ka manastiru Devič u opštini Srbica.

Uspostavljanje poverenja: Vladika Teodosije i Samuel Žbogar

Da podsetimo, Manastir Devič potpuno su spalili albanski ekstremisti u martovskom pogromu 2004. godine. U tom delimično obnovljenom manastiru, danas živi šest monahinja koje čuvaju pripadnici Kosovske policije.
Prilikom otvaranja novog mosta Žbogar je ocenio da manastir Devič predstavlja veliku vrednost za opštinu Srbica, zahvalivši lokalnim vlastima i episkopu Teodosiju na trudu koji su uložili u izgradnji odnosa za budućnost. On je rekao da će EU i dalje pomagati poboljšanje odnosa između te opštine i manastira, kao i u realizaciji novih projekata.
Prema rečima episkopa Teodosija, izgradnja mosta i puta predstavlja prvi korak u uspostavljanju poverenja između manastira, lokalne zajednice i svih koji žive na tom prostoru. On je podsetio da manastir Devič po svom značaju prevazilazi opštinu Srbica i eparhiju raško-prizrensku i kosovsko-metohijsku, i da u njega dolaze vernici iz svih krajeva.

Sačuivala ruševine: Mati Anastasija
 

– Manastir je mnogo puta stradao u svojoj istoriji, pa i ovoj bližoj prošlosti i mnogo smo se svi trudili da ga obnovimo, da u njega
vratimo život i crkveno liturgijsku funkciju i da bude dostupan svim posetiocima – kazao je episkop.
Igumanija manastira Devič, mati Anastasija, kazala je da je potrebno obnoviti i manastirsku ekonomiju koju su koristili do 2004. godine.
– Posle pogroma više nismo imali pristupa našoj ekonomiji. Tamo imamo 18 hektara obradive zemlje, a imali smo te zgrade u kojima smo boravili dok smo obrađivali zemlju. A zgrade su imale struju, vodu i telefon. Sada su tamo ostali samo temelji – kazala je Anastasija.

 

 

 

Život kao u logoru
Prema rečima igumanije, monahinje u Deviču nemaju slobodu ali se prilagođavaju i žive u skladu sa mogućnostima i okolnostima.
Ceremoniji su prisustvovali i kosovski ministar za kulturu Memlji Krasnići, zamenik predsednika opštine Srbica Fadilj Nura, kao i
predstavnici Oebsa, Unmika i Kfora.

 

Radomir izbegao hapšenje
Euleks je saopštio da je po nalogu Interpola na severu Kosova pokušao da uhapsi Radomira Kasalovića, osumnjičenog za ubistvo kosovskog policajca, ali da ga nije našao.
Optužbe protiv Kasalovića odnose se na pogibiju kosovskog policajca Envera Zumberija, 26. jula 2011. godine tokom pokušaja kosovske policije da zauzme prelaze na severu Kosova.
Za to ubistvo optuženo je šestoro Srba, od kojih je troje u pritvoru. U vezi s tim događajem okrivljen je i bivši predsednik opštine Slaviša Ristić koji je negirao optužbe.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here