Australijska kraljevska kovnica novca izradila je specijalni novčić u apoenu od jednog dolara, kojim će biti obeleženo 70 godina vladavine nedavno preminule kraljice Elizabete Druge.

Posebno dizajnirani komemorativni novčići biće pušteni u opticaj 1. januara 2023. godine.

Na spoljnoj strani novčića nalazi se portret kraljice Elizabete II, koji je posebno za ovu potrebu izradio britanski graver Džodi Klark, čiji se inicijali JC takođe nalaze na poleđini. Oko kraljičinog portreta ispisano je Elizabeta II i godine njene vladavine 1952-2022.

Kovnica novca je saopštila da će se komemorativni dizajn proizvoditi i na kolekcionarskim i na investicionim kovanicama sve dok ne bude spreman dizajn sa likom kralja Čarlsa Trećeg, što se očekuje da će se desiti krajem sledeće godine.

– Ova poslednja serija kolekcionarskih novčića sa likom kraljice Elizabete Druge, služiće kao trajna počast Njenom veličanstvu i podsetnik za sve Australijance na njenih 70 godina službe Australiji i Komonveltu – istakao je pomoćnik saveznog blagajnika Endrju Li.

On je u ime Trezora objavio da će uskoro biti predstavljen i izgled budućih kovanica sa likom aktuelnog britanskog monarha, kralja Čarlsa Trećeg.

– Očekujemo da ćemo biti u prilici da objavimo dizajn prvih kovanica s likom kralja Čarlsa početkom 2023. godine, a novčići s njegovim likom biće pušteni u opticaj krajem 2023. – rekao je Li.

Do sada su u Australiji bili kovani novčići u različitim apoenima sa šest različitih portreta kraljice Elizabete II. Prvi se pojavio nakon njenog krunisanja 1953. godine, a svi kraljičini portreti bili su okrenuti nadesno.

Britanska tradicija koja datira iz 17. veka, kaže da portret svakog novog kralja ili kraljice mora da menja stranu na koju je okrenut, u odnosu na prethodnog monarha.

Zato će dizajn kovanica u čast kralja Čarlsa III prikazati monarha okrenutog na levo.

Iako više neće biti proizvođeni, Iz Kraljevske kovnice uveravaju da će sav metalni novac sa likim Elizabete Druge „zauvek ostati zakonsko sredstvo plaćanja u Australiji“.

Odluka posle konsultacija

Guverner Banke državnih rezervi Australije Filip Lou rekao je prošlog meseca da RBA još uvek “razmatra“ da li će kralj Čarls zameniti kraljicu Elizabetu na papirnim novčanicama od pet dolara.

– S obzirom na tradiciju i nacionalni značaj ovog pitanja, RBA se u vezi sa tim konsultuje sa australijskom vladom. Odluku da li će nova novčanica od pet dolara sadržati portret kralja Čarlsa III donećemo po završetku konsultacija – kazao je Lou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here