EPA

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 136 novih slučajeva koronavirusa.

To je drugi najveći dnevni bilans od početka epidemije, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije. Kako se navodi, testirano je 2.616 uzoraka. Od poslednjeg preseka preminula je još jedna osoba, prenosi STA.

U Sloveniji su trenutno aktivna 1.383 slučaja. Od početka epidemije zaražene su 4.694 osobe, od kojih su 143 preminule. Prema podacima ministarstva zdravstva, od početka epidemije do sada su u Sloveniji potvrđene 4.694 zaraze koronavirusom, trenutno je aktivno najmanje 1.383 slučaja.

Kako je, komentarišući razvoj epidemije, rekla za medije Bojana Beović, glavna infektološkinja u stručnom timu vlade za Covid-19, radi se o drugom talasu epidemije koji je u Sloveniju došao brže nego što se očekivalo, jer se smatralo da će uslediti tek u novemru ili decembru.

Po njenim rečima, radi se o lokalnim transmisijama koje su posledice veće učestalosti druženja ljudi u zatvorenim prostorima nego što je to bio slučaj proteklih letnjih meseci.

Epidemiolozi očekuju da bi do smirivanja drugog talasa moglo doći za desetak dana, nakon što se vidi učinak delovanja novih restriktivnih mera koje je vlada propisala prošle nedelje.

Radi se o ograničavanju rada lokala koji smeju da rade najviše do 22.30 sati, obaveznom nošenju maski u školama, ali i na otvorenim mestima, poput pijaca, ukoliko se ne može održavati socijalna distanca, kao i nekim drugim strožim merama i preporukama, poput obaveze merenja temperature u radnim sredinama, za šta su odgovorni poslodavci.

Beović je naglasila presudnu važnost da stanovništvo nosi maske svuda gde je to propisano, kako bi se epidemija stišala, a za zimsko razdoblje održala sposobnost zdravstvenih kapaciteta za prijem povećanog broja teže obolelih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here