Pixabay.com

Na pet država EU koje nisu priznale Kosovo već neko vreme se vrši čist politički pritisak da to urade, pri čemu im se nepriznavanje Kosova predstavlja kao globalni problem i argument koji koristi Rusija, piše Sputnjik.

Albanski lobisti i američki kongresmeni, Evropski parlament, Vašington, zemlje Kvinte ovih dana usredsređeni su samo na jednu stvar – naterati pet država članica Evropske nije koje nisu priznale Kosovo da to urade.

Pet država iz EU koja ne priznaju samoproglašeno nezavisno Kosovo – Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar već godinama drže spuštenu rampu za kosovsku nezavisnost, jer i same imaju potencijalno slične separatističke struje unutar svog dvorišta.

Mogu li da izdrže nastupajuće pritiske da ne promene stav oko Kosova i šta su argumenti onih koji ih pritiskaju?

Milovan Božinović, bivši ambasador u Nemačkoj smatra da će pritisci na te zemlje biti sve jači i sve ogoljeniji.

– Radi se o tome da su se od početka konflikta u Ukrajini vremena promenila, samim tim i politička logika, odnosno, razmišljanje. Svako se trudi pa i Evropa da pokaže nekakvu snagu i ako su vodeće zemlje EU priznale Kosovo onda one traže da to urade i ostale članice. Ništa se suštinski nije promenilo nego se menja samo pritisak, jer sada nema pardona, odnosno stavlja im se do znanja da nema više samostalnog puta – kaže Božinović.

S druge strane, dodaje on, pritisak na te države je u stvari pritisak na Srbiju, kako bi je privoleli da se priključi sankcijama Rusiji. Inače, konkretni načini da se ove države nateraju da priznaju Kosovo u suštini ne postoje.

– Suština je u tome da je nastupilo vreme ogoljavanja politike nasilja i pritiska i da sve to treba da rezultira novom nelagodnom politikom za Srbiju jer ne bi bila mala stvar za nas da države koje dosad nisu priznavale Kosovo sada to urade. Ili bar deo njih – navodi Božinović
koji veruje da je moguće i da se ovim zemljama na neki način da i neka vrsta garancije da njihovi separatistički nastrojene teritorije ili oblasti neće poći putem Kosova.

1 COMMENT

  1. ako ne znate ko su svetski prvaci u gluposti i to u ekipnom takmičenju, odgovor je da tu laskavu titulu nosi ekupa KVINTE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here