EPA-EFE/IGOR KOVALENKO
Kirgistanski vojnici na granici

Tadžikistan trenutno premešta teško naoružanje i vojno osoblje u zonu sukoba na granici sa Kirgistanom, saopštile su vlasti u Biškeku, a u današnjim okršajima poginuo je jedan civil, dok je najmanje 14 osoba ranjeno.

Direktor granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost general-major Ularbek Šaršejev izjavio je da je “upravo tadžikistanska strana ta koja ne prekida vatru i nastavlja da premešta tešku vojnu opremu i ljudstvo ka granici“, navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da tadžikistanska strana „periodično nastavlja da puca na položaje“ kirgistanskih vojnika.

Da je jedan državljanin Tadžikistana poginuo u sukobu na granici sa Kirgistanom, javila je danas tadžikistanska novinska agencija Azija plus.

Kako je navedeno, stanovnik naselja Somonijon poginuo je nakon što je “projektil lansiran sa kirgiske strane pogodio” njegovu kuću.

– Ukupan broj ranjenih sa obe strane porastao je na 14 od kojih su 11 Tadžikistanaci, a tri osobe civili. Sa kirgiske strane ima četvoro ranjenih – prenosi TASS pozivajući se na ministarstvo zdravlja Kirgistana i agenciju Azija plus.

Kirgistanske vlasti saopštile su da su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana.

Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom razmenjena vatra. Kirgistanske vlasti su navele da su tadžikistanski graničari pucali iz minobacača, preneo je AP.

Granica izmedu Tadžikistana i Kirgistana je često mesto sukoba, a 2021. godine 55 ljudi je poginulo u sukobima koji su izbili u blizini granice u sporu oko prava na vodu i postavljanja kamera za nadzor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here