Tanjug/AP
Viktor Orban

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u bilo kakvim operacijama NATO koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, sugerišući da se vojna alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je rekao za mađarski državni radio da se ta zemlja protivi planu NATO koji teži da pruži očigledniju vojnu podršku Ukrajini u narednim godinama kako bi se odbranila od Moskve, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju, preneo je AP.

– Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO – rekao je Orban i dodao da je Mađarska zauzela poziciju “neučesnika” u bilo kojoj potencijalnoj NATO operaciji za pruženje pomoći Kijevu.

On je istakao da Mađarska mora da redefiniše svoju poziciju unutar vojnog saveza i da mađarski advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO, a da ne učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije.

Orban je podvukao ulogu NATO kao odbrambenog saveza i rekao da ne deli zabrinutost nekih drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope da ruska vojska neće prestati sa agresijom ako dobije rat u Ukrajini.

– Snaga NATO se ne može porediti sa snagom Ukrajine – rekao je on i dodao da ne smatra logičnom tvrdnju da će Rusija doći iznenada i progutati ceo zapadni svet.

9 COMMENTS

  1. On bi ostao u NATO-u a da ga se ne dira, imaš prava ali obaveze. Ili napusti savez i nek ti kao nekad Rusi zgaze s tenkovima.

  2. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  3. НАТО је злочиначки савезе који нема легитимитет да убија Православне и Муслиманске народе по Свету…

  4. Koji ste vi tupsoni. Čovek rekao istinu. Uslov za EU je članstvo u NATO. Sada je sve to došlo na naplatu. Ameri se ne bi direktno sukobili sa Rusijom. Slabiji su. Onda šalju glupe Evropljane u taj rat.
    A da ste malo pažljivije čitali izjave Angele Merkel, videli bi da je taj rat bio izazvan od strane NATO i EU. Misli lako će sa Rusijom. Sada kada dobijaju šamare na svim poljima, Prpa bato. Najveći gubitnik ovog rata će biti Nemačka. Privreda više nikada neće biti konkurentna. Ali nikada. Za to su se Amerikanci pobrinuli.

  5. Orban je vrlo jeftin: kad je trebalo da se glasa za pare za Ukrajinu, da ne bi izgubio obraz – rekli su mu da proseta do wc- a i pare za Ukrajinu bile su odobrene. On su uvek kao joguni…i za sitne pare promeni stav. Bez EU i Nato – Madjarska je najobicnija nula. Ako se okrene Putinu, ostat ce mu jos mesto da bude potrcko ko i Lukasenko. Mali, demagog i politikant. Imamo takvih na pretek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here