Tanjug
Novi Sad

Grad Novi Sad ušao je u godinu titule Evropske prestonice kulture uz program inspirisan svojim prvim počasnim građaninom, naučnikom Nikolom Teslom, saopštili su organizatori događaja.

“Novosađani i njihovi gosti sinoć su u okviru Dočeka osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada obnovljenom nakon tri veka”, navode organizatori događaja.

Predstavu “Tesla izumetnik” reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga, i svojevrsnu Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu povezala je povorka Novosađana, turista, umetnika i performera, koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture “Za nove mostove.”

Otvaranje Tesline svetlosne galerije, kao i performans “Svetlost”, bili su “jedinstvena igra svetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje grupe evropskih, regionalnih i domaćih renomiranih i mladih umetnika.”

Kako najavljuju organizatori, umetnici Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif udružiće večeras svoje umetničke snage i “Petrovaradinska tvrđava će postati platno na kojem će oni slikati svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju”.

Njihov umetnički rad uključiće i publiku, koja će na kraju njihovog performansa imati kontrolu nad laserima kako bi direktno doživela crtanje svetlom na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave će večeras biti i mesto posebnog audio-vizuelnog događaja na bini kod Beogradske kapije, u kojem će učestvovati članovi poznatih beogradskih bendova i austrijski elektro duo Kruder i Dorfmajster, čiji se nastup održava u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

“Poslednjih godina smo pažljivo birali mesta na kojima sviramo… Izvanredna mesta u kombinaciji sa dobrom muzikom su savršenstvo, a takođe produbljuju iskustvo za publiku i jednostavno se osecćate drugačije nastupajući na istorijskom mestu. Sjajno je započeti novu godinu sa odabranim K&D zvucima u novoj Evropskoj prestonici kulture”, kaže ovaj austrijski duo pred nastup.

Zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara, za kada je zakazano svečano otvaranje “Zenituem :: 2022” u režiji slovenačkog umetnika Dragana Živadinova, kao i izložba “Vreme i vaseljena” Dušana Jovovića i Aleksandra Petrovića.

Osim toga, najavljeni su i koncerti evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 lokacija širom Novog Sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here