commons.wikimedia/Gryffindor
Parlament Austrije

Austrijski parlament održaće danas konstitutivnu sednicu novog saziva, u kojem će biti i jedna poslanica bez kluba.

Radi se o Filipi Štrahe, supruzi bivšeg lidera Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koji je podneo ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere „Ibica”.

Ona je odlučila da preuzme mandat koji joj pripada i pored protivljenja FPO, koja je jasno stavila do znanja da je neće prihvatiti u svoj poslanički klub. Ta odluka košta stranku 52.000 evra podsticajnih sredstava.

Poslanici, njih 183, položiće danas zakletvu i time započeti petogodišnji mandat. U novom, 27. sazivu parlamenta, nalaze se 72 žene, čime udeo žena iznosi 39,34 odsto, što je istorijski rekord.

Pojedine stranke pokušavaju da imaju izjednačen broj žena i muškaraca, a to je slučaj pre svega kod Zelenih gde žene čine 58 odsto poslanika, u Socijaldemokratskoj partiji (SPO) 47,5, u Neos-u 40 procenata. Međutim, u FPO i Narodnoj partiji (OVP) taj udeo je daleko ispod 20 odsto.

Što se poslanika migrantskog porekla tiče svega ih je devet, iako udeo građana stranog porekla u stanovništvu Austrije iznosi 23 odsto. Kao i kod žena i po pitanju poslanika koji su rođeni u inostranstvu OVP i FPO nemaju niti jednog u novom sazivu.

U novom sazivu parlamenta nema više nijednog poslanika srpskog porekla.

Na prvoj sednici parlamenta biće izabran i predsednik skupsstine. Dok je sigurno da će bez problema proći izbor Volfganga Sobotke iz OVP za predsednika skupštine, kao i Doris Bures (SPO) za drugu predsednicu, neizvesno je da li će na mestu trećeg predsednika biti lider FPO Norbert Hofer. Naime, stranka Zelenih predlaže svog kandidata Ebi Blimlinger za to mesto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here