Hadži Marko Vujičić

Skupština Cetinja najavila je da će o zahtevu za vraćanje Cetinjskog manastira nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi biti na dnevnom redu u utorak, 14. septembra, čiji osnov je peticija koju je potpisalo tri odsto punoletnih građana Prestonice s pravom glasa.

Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: „Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, piše Cetinjski list (RTV Cetinje).

Reč je zapravo o zahtevu grupe od preko 600 potpisnika, koji su na inicijativu grupe građana Cetinja podneli parlamentu Prestonice, još 6. jula ove godine, i naslovili ga kao “Zahtev za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i davanje na upravu ove svetinje sveštenstvu te verske organizacije.”

U obrazloženju, u koje Radio Cetinje ima uvid, navodi se da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravlanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.

Potpisnici peticije i zaheva ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice”.

Navodi se i da je “dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vernicima i građanima”.

“Ispunjavanjem našeg zahteva uspostavlja se mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava i uspostavlja čitav jedan vek, pogažena istorijska pravda”, zaključak je obrazloženja zahteva dostavlje Radio Cetinju.

1 COMMENT

  1. To je pokušaj da se na mala vrata uvede sekta u vjerski život pravoslavaca u Crnoj Gori. To se ne smije desiti ni po bilo koju cijenu, jer bi to bio samo probni balon za dalje napade na SPC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here