EPA

Pred sudom u Kardifu nastavljeno je suđenje Dejvidu Hendersonu zbog avionske nesreće u kojoj je tragično život izgubio argentinski fudbaler Emilijano Sala, kao i pilot aviona Dejvid Ibotson.

Podsetimo, nesrećni mladić poginuo je 21. januara 2019. godine vraćajući se iz Nanta u Kardif, koji ga je nekoliko dana ranije kupio od francuskog kluba. Sala je tada želeo da se oprosti od dojučerašnjih saigrača, a na povratku za Ostrvo, mali avion “Pajper PA-46 Malibu”, se srušio u more usled vremenskih neprilika i, ispostavilo se grešaka pilota.

Od ranije je poznato da Ibotson od novembra 2018. godine nije imao dozvolu za komercijalne letove, kao ni odobrenje za noćne letove. Iako je sve ovo znao, organizator putovanja Dejvid Henderson angažovao je Ibotsona da preveze Salu do Kardifa, gde, nažalost, nikada nije stigao.

Na novom ročištu, pak, isplivalo je još šokantnih detalja, koje je iznela vlasnica aviona Fej Kili, otkrivši da je od Hendersona zahtevala da više ne angažuje Ibotsona, jer je imao dve prijave za kršenje vazdušnog prostora.

– Što se mene tiče, jasno sam izrazila svoje mišljenje, da Ibotson ne bi trebalo da upravlja avionom – kazla je Kili i naglasila je da 6. jula 2018. godine Hendersonu poslala mejl za zahtevom da Ibotson ne bi trebalo ponovo da leti „Malibuom“.

Uprkos njenom zahtevu, Henderson je angažovao Ibotsona samo mesec dana kasnije.

– U avgustu te godine Henderson je pokušao da me kontaktira dok sam bila na odmoru. Trebalo je moju sestru da odveze na put, ali sam kasnije saznala da nije mogao i da je zamolio Ibotsona da leti umesto njega.

Na sudu je otkriveno i da je Hendeson trebalo da vrati Salu u Kardif, ali nije mogao jer je bio sa ženom u Parizu, zbog čega je ponovo zatražio od svog imenjaka da ga odmeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here