Federalne imigracione službe saopštile su da novi studenti iz inostranstva neće moći da uđu u SAD ako u jesenjem semestru predavanja imaju samo onlajn.

U dopisu fakultetima, Služba za carine i imigraciju SAD saopštila je da studenti koji nisu upisani do 9. marta ove godine “najverovatnije neće moći da dobiju vize” ako su im predavanja onlajn.

Ova odluka pogodiće one koji ove godine počinju studije, a imaće predavanja onlajn zbog pandemije koronavirusa.

Studenti koji su već u SAD ili se vraćaju iz inostranstva i imaju vize, moći će da uđu u Ameriku, iako predavanja imaju onlajn. Trampova administracija je povukla raniji propis kojim se svim studentima iz inostranstva branio boravak u SAD ako predavanja prate onlajn.

Novo pravilo se nadovezuje na staro uputstvo iz marta, kada je fakultetima zbog pandemije omogućena onlajn nastava za strane studente, ali je i tada bilo nejasno hoće li time biti obuhvaćeni i oni koji ove godine počinju studije.

Neki univerziteti, poput Harvarda i Univerziteta južne Kalifornije, već su rekli brucošima da ne mogu da dođu iz inostranstva jer su se odlučili da nastavu drže onlajn.

Američki savet za obrazovanje, koji okuplja predsednike svih univerziteta, saopštio je da je razočaran novim pravilom.

Prethodno pravilo, kojim je predviđeno da svi strani studenti napuste Ameriku zbog onlajn predavanja, mnogi su videli kao deo Trampove kampanje pritiska na škole i fakultete da od jeseni počnu redovno da rade.

Savet za visoko obrazovanje i imigraciju saopštio je da je razočaran ovakvom odlukom i da se na taj način pritiskaju fakulteti da od jeseni, bar delimično, počnu nastavu uživo.

Ipak, Savet je pozdravio odluku da strani studenti koji su već u Americi mogu tu da ostanu i u slučaju onlajn predavanja.

Američki fakulteti već beleže značajan pad broja studenata iz inostranstva, zbog pandemije i usporenog procesa izdavanja viza. Time će, verovatno, i fakulteti biti finansijski oštećeni, jer studenti iz inostranstva plaćaju skuplje školarine.

Procenjuje se da je u SAD u generaciji 2018-19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, a Savet za visoko obrazovanje procenjuje da će ih se ove jeseni upisati svega 250 hiljada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here