Novi sukobi u Ukrajini odložili ublažavanje sankcija Rusiji

0

Beta/AP/M. C.
EU neće menjati svoju politiku prema Rusiji zbog intezivnih sukoba u Donjecku
 

Šef holandske diplomatije Bert Kenders rekao je da s obzirom da su se borbe oko aerodroma u Donjecku u istočnoj Ukrajini intenzivirale "nije trenutak da govorimo o ublažavanju sankcija".

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Antanas Linkevičjus kazao je da Rusija "nije pokazala političku volju, niti je promenila ponašanje na terenu, tako da nema razloga za promenu (evropske) politike" prema njoj.

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je Parizu zabrinutost zbog ekonomskih posledica sankcija uvedenih Rusiji po EU.

On je istakao da su zbog sankcija posebno pogođeni francuski proizvođači hrane, dodajući da evropski zvaničnici "moraju da ulože trud" u rešavanju tog pitanja.

Ministri spoljnih poslova EU ranije danas su na sastanku u Briselu, posvećenom i borbi protiv terorizma, takođe pozvali na antiterorističku alijansu sa arapskim zemljama kako bi se pospešila saradnja i razmena informacija posle terorističkih napada u Francuskoj i hapšenja osumnjičenih terorista širom Evrope.

Belgija je prošle sedmice razbila jednu džihadističku ćeliju u toj zemlji, i za vikend rasporedila vojnike da čuvaju najosetljivije zgrade. Oni su danas obezbeđivali i zdanje Evropskog saveta u Briselu, dok su evropski ministri bili na sastanku. Poslednjih dana ojačana je i unutrašnja bezbednost u Evropskom savetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here