predstavnickidom-pfbih.gov.ba
Parlament Federacije BiH

Novi udar na Republiku Srpsku iz Sarajeva kreiran je u najvažnijoj zajedničkoj instituciji, Predsedništvu BiH.

Prvo je predsedavajući Predsedništva Željko Komšić sazvao vanrednu sednicu na kojoj je njegov bošnjački kolega Denis Bećirović predložio usvajanje zaključaka u kojima je za aktuelnu krizu u BiH žestoko optužena Republika Srpska. Bećirović i Komšić su preglasali srpskog člana Željku Cvijanović zbog čega je ona najavila pokretanje procedure zaštite vitalnog entitetskog interesa, odnosno veta u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Skandalozni zaključci

U skandaloznom nizu zaključaka, navedene su potpune neistine.

– Delujući suprotno sadržaju Okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovim aneksima, nastojeći da implementiraju retrogradnu i separatističku politiku, organi vlasti iz entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno atakuju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, čime nesumnjivo ugrožavaju mir i sigurnost u BiH i u regionu – navedeno je u tim zaključcima koji su izazvali žestoke reakcije u Srpskoj i zbog činjenice da se u njima priziva intervencija OHR-a i EU.

Iako sarajevski mediji tvrde da Cvijanovićeva nema pravo da uloži veto na ovaj akt, šef njenog kabineta Dušan Petrović objašnjava da zaključci ulaze u domen spoljne politike.

– Kada se u Predsedništvu BiH odlučuje o pitanjima iz te oblasti, svaki član ima pravo da pokrene proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa – ukazao je on.

Cvijanovićeva je rekla da je zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora u nadležnosti Predsedništva BiH, a pošto Dejtonski sporazum jeste međunarodni ugovor, to jeste sfera spoljne politike.

– I OHR, čija se intervencija priziva je deo međunarodnog sporazuma. Zaključcima se, takođe, zahteva intervencija i EU, što je takođe spoljna politika. Osim toga, zaključcima se tretiraju Srbija i Hrvatska što je takođe u domenu spoljne politike – navela je ona.

Prizivanje rata

Poslanik u Parlamentu BiH i pravni ekspert Milan Petković kaže da će zaključci protiv interesa Republike Srpske, doneseni na vanrednoj sednici Predsedništva BiH biti poništeni u Narodnoj skupštini Srpske.

– Jasna je namera da se Republika Srpska označi kao isključivi krivac u BiH. Kada se ovako definiše tačka dnevnog reda, onda je jasno da se Republika Srpska unapred želi označiti kao isključivi krivac, a zaključci obično budu u smislu da se poziva međunarodna zajednica da sankcioniše njeno rukovodstvo – ocenio je Petković dodavši da je na sceni razrađena taktika dvojice članova Predsedništva BiH iz FBiH.

Sagovornici “Vesti” iz vladajućih krugova u Sarajevu kažu da je na sceni ozbiljan pokušaj Bećirovića i Komšića da usvajanjem ovih zaključaka pokažu da je navodno cela BiH zabrinuta zbog poteza koje povlači RS.

– Na Zapadu na prvu ovo nekome može izgledati kao zajednički stav, ali kad se uđe u dubinu, svima će biti jasno da je na sceni preglasavanje. Potpuno je neverovatno da sarajevski političari i dalje posežu za tom metodom koja je, da podsetimo, ovu zemlju uvela u rat početkom devedesetih – kazao je naš sagovornik iz zajedničkih organa.

Produbljivanje krize

Ministar u Savetu ministara BiH Nenad Nešić ocenio je da je preglasavanje Željke Cvijanović pokazalo kakva bi bila sudbina srpskog naroda i Republike Srpske u centralizovanoj BiH bez dejtonskih mehanizama zaštite.

– Bošnjački članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić su zlupotrebili pozicije za rasplamsavanje krize i produbljivanje nepoverenja – naveo je Nešić.

Drugi krug

Dušan Petrović je poručio da je na samoj sednici jasno rečeno da tačka ide u drugi krug glasanja i da je to lako proverljivo uvidom u stenogram.

– Temeljom Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva, tačka ide na iduću sednicu, na kojoj će srpski član Predsedništva imati pravo da aktivira mehanizam zaštite vitalnog entitetskog interesa – rekao je on.