Youtube/Kevin The Tech Ninja
iPhone 14 Pro Max

Kompanija Apple će možda morati da preduzme još neke mere kako bi se uskladila sa novim tržišnim zakonima Evropske unije (DMA).

Margaret Vestager, poverenica EU za tržišnu konkurenciju, rekla je u kratkom govoru da Apple i dalje nije omogućio korisnicima da na svojim iPhone uređajima obrišu aplikaciju Photos.

“Član 6(3) DMA kaže da velike tehnološke kompanije imaju obavezu da obezbede lako brisanje aplikacija i lako menjanje podrazumevanih podešavanja. Moraju da prikažu i ekran sa izborom, a Apple za sada nije sve aplikacije učinio mogućim za deinstaliranje (uključujući Photos)”, kaže Džon Gruber sa sajta Daring Fireball.

Međutim, on dodaje da bi ovo od Apple kompanije zahtevalo veliki posao, jer Photos nije samo aplikacija za iOS, već je na sistemskom nivou važan program za kameru, i to je integrisano kroz čitav iOS sistem.

“Vestager kaže da Apple mora dozvoliti aplikacijama trećih strana da služe za slike na sistemskom nivou, što je ogroman zahtev, i ne znam kako bi to uopšte moglo da se uklopi”, rekao je Gruber.

Dok neki komentatori smatraju da bi svi novi zahtevi mogli poterati Apple da se povuče u dobroj meri sa EU tržišta, komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton ne smatra tako.

“Tržište od 450 miliona kupaca je preveliko da bi ga neko propustio. Možda tehnološki giganti mogu da plate kazne od nekoliko milijardi dolara, ali niko od njih ne može da priušti da ne bude na našem tržištu”, rekao je Breton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here